Sari la conținut

Cum să eviți insomnia în timpul sarcinii

Mai ales în trimestrul trei de sarcină, grijile şi forma ta fizică îşi vor “da mâna” şi îţi vor cauza probleme de somn serioase.  Insomnia în timpul sarcinii este cauzată şi de tot alaiul de neajunsuri aduse de sarcină: “dansul” hormonilor, urinarea frecventă, arsurile la stomac, crampele muscular. 
 
Scenariul este binecunoscut de majoritatea femeilor care au trecut printr-o sarcină: eşti neliniştită, cu gândul la apropiata naştere, îţi vine să urinezi din ce în ce mai des, nu te poţi întoarce de pe o parte pe alta. Multe femei se întreabă ce pot face şi dacă insomnia poate dăuna copilului. 
 
Insomnia nu cauzează niciun rău copilului, aşa că este bine să te relaxezi şi să încerci să alungi grijile. Odată ce lucrezi asupra psihicului este foarte probabil să reuşeşti să adormi fără probleme. În plus, faţă de asta este bine însă să lucrezi asupra câtorva aspecte care îţi vor da şansa unui somn odihnitor. 
 
Spune "adio" grijilor pe timpul nopţii. Impune-ţi să nu laşi gândurile să o ia razna pe timpul nopţii. Nu lăsa gândurile negative să te acapareze şi propune-ţi să rezolvi toate problemele în timpul zilei.
 
Mănâncă încet la cină. În primul rând evită să mănânci prea târziu, dar şi să înghiţi mâncarea pe nerăsuflate. Mestecă încet fiecare înghiţitură pentru a te asigura că reduci riscul arsurilor gastrice care te-ar putea ţine trează o noapte întreagă.
 
 
Evită cafeaua şi ciocolată după-amiaza sau seara pentru că s-ar putea să te ţină trează toată noaptea.
 
Dacă îţi este foame seara alege să mănânci ceva uşor: o brioşă din cereale integrale cu un pahar cu lapte sau un iaurt îţi vor ţine de foame până dimineaţa.
 
Nu bea lichide înainte să te culci. Necesarul de lichide poate fi asigurat în cursul după amiezei, nefiind nevoie să bei apă chiar înainte să te culci. Eviţi astfel plimbările dese la baie.
 
Nu face exerciţii seara. Contrar aşteptărilor tale, în loc să te relaxeze ar putea să te ţină trează o noapte întreagă.
 
Stabileşte-ţi o rutină înainte de culcare. Încearcă să mergi la culcare la aceeaşi oră, citeşte o carte, ascultă o muzică liniştitoare, roagă-ţi partenerul să îţi facă un masaj uşor.
 
 
Stabileşte-ţi temperatura optimă de dormit în dormitor. Prea multă căldură dar şi o atmosferă glaciară nu te vor lăsa să dormi. Ar fi bine să poţi dormi cu o fereastră deschisă pentru a avea în permanenţă aer curat.
 
Nu lua pastile de dormit, chiar dacă sunt pe bază de plante! Acestea pot fi periculoase în timpul sarcinii.
 
Dacă nu poţi dormi nicicum, te poţi trezi. Stai jumătate de oră la televizor sau citeşte o carte şi apoi încearcă să te culci din nou. 
 
Somn uşor!
 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Andra

    poti folosi o perna speciala pentru gravide, de pe pernegravide.ro

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

Caloria.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!