Sari la conținut

Fatul simte emotiile mamei

Femeilor insarcinate li se spune mereu ca bebelusul din burta le simte emotiile. Acum exista dovada.

Cercetari recente publicate in revista Psychological Science arata ca fetusul, pe langa faptul ca aude bataile inimii mamei, zgomote si vocea mamei, primeste constant  mesaje de la mama sa, care il fac sa simta starile acesteia, emotiile, stresul si momentele de fericire.

Legatura dintre mama si copil este totala si completa. Incepe cand este cat un bob de mazare si pana cand devine adult. Cat de mult reuseste insa copilul nenascut sa asimileze chiar din burta mamei, acest lucru este inca obiectul studiilor. Cercetarile de pana acum au dovedit ca atunci cand mama este deprimata, in timpul sarcinii, acest lucru afecteaza dezvoltarea copilului dupa ce se naste. Studiile au aratat de multa vreme ca activitatile si starea mamei au o influenta deosebita asupra fatului. Se stie ca alcoolul si fumatul au efecte dezastruoase, iar copiii nascuti in timpul foametei din 1944 au avut probleme cu diabetul si obezitatea.

Cercetatorii de la universitatea California-Irvine au supus mamici la teste privind depresia inainte si dupa nastere, pentru a vedea cum se dezvolta copiii.

Rezultatul extrem de interesant a fost ca, pentru copiii, conteaza foarte mult ca starea mamei sa fie constanta, fie ca este vorba de o mama care sufera de depresie sau nu. Mai precis, copiii au avut o dezvoltare mai inceata atunci cand mamele si-au schimbat starea psihica brusc (deprimata in timpul sarcinii si fericita dupa nastere sau invers).

Calea de transmitere o reprezinta hormonii din sangele matern, care ajung la embrion si, ulterior, la fat prin placenta. In felul acesta fatul simte tot ceea ce simte mama.

Mai mult, studiile au dovedt ca starea mamei din timpul sarcinii este definitorie pentru copil. Mamele care au fost constat fericite si echilibrate emotional in timpul sarcini au avut copii cu o dezvoltare psihica normala, in timp ce mamele care au fost anxioase si deprimate in timpul sarcinii au avut copii cu tendite depresive, scrie Psychological Science.

Concluzia este ca viitorul copil intelege viata asa cum a perceput-o in uterul mamei.  Vrei un copil fericit, fii fericita in timpul sarcinii, ramai constant vesela si increzatoare, ramai calma si tine departe stresul.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!