Sari la conținut

Frecventa mamelor adolescente

Anual, un procent de 10% din adolescente raman insarcinate. O parte din ele decid sa pastreze sarcina. Aproximativ 13% sufera un avort spontan, altele apeleaza la avortul la cerere sau provocat. Cam 40% din fetele care au azi 14 ani vor ramane gravide cel putin o data inainte de a implini 20 de ani.

Studiul nostru se refera la gravidele sub 16 ani care au nascut la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Ploiesti intr-o perioada de 5 ani (1 ianuarie 1994 - 31 decembrie 1998). Studiul se refera la 416 nasteri din totalul de 25.179 care au avut loc in aceasta perioada. Rezulta ca 1,65% din parturientele Maternitatii Ploiesti au fost sub 16 ani, procent foarte mare comparativ cu datele din literatura (0,1-0,78%).

In Romania, datele referitoare la nasterile sub 16 ani de inainte de evenimentele din 1989, se situau la 0,3-0,7%. Aceasta crestere ar fi explicata de cresterea populatiei adolescentelor sexual active.

Adolescentele care au avut relatii sexuale, in proportie de 82% nu au folosit de la inceput mijloace contraceptive, iar 70% din totalul adolescentilor dezaproba planificarea sexuala. Motivatiile nefolosirii mijloacelor contraceptive sunt diverse: morale, religioase, ignoranta, convingerea ca “sexul nu trebuie sa fie ceva planificat”, ca “sexul controlat e mai putin romantic”, etc.

Dintre adolescentele care folosesc contraceptive, 45% nu le folosesc corect. Din lotul studiat, gravidele aveau varste cuprinse intre 13-16 ani, un singur caz a nascut la varsta de 12 ani, iar in 2 situatii pacientele aveau varsta necunoscuta (fara acte, fara a sti cu o exactitate anul nasterii).

In 17 cazuri parturientele se aflau deja la a doua nastere, iar intr-un caz la a treia nastere, desi nu avea inca 16 ani. Dupa mediul de provenienta 183 de gravide proveneau din mediul urban (43,9%).

Dr. Lucia Balea
Dr. Georgeta Lupu
Dr. Roxana Gabriela Cislianu

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter
  Life.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!

  Evenimente Bucureşti