Sari la conținut

Ghid antipanica inainte de nastere

Urmeaza sa nasti si o senzatie de panica iti da tarcoale. Avem un ghid antipanica care o sa te calmeze. Am luat pe rand marile angoase pe care le au femeile insarcinate in preajma marelui moment si lamurim tot ceea ce poate produce teama.

Ti-e teama de dureri? In primul rand aceasta teama este normala. In al doilea rand afla ca poti suporta si fizic si psihic aceasta incercare. In plus ai alaturi moasa si medicul si ai in orice moment solutia anesteziei epidurale. Chiar daca te-ai decis sa nasti fara anestezie, trebuie sa stii ca poti apela la aceasta solutie in cursul travaliului. In plus bazeaza-te pe cei din jurul tau.
 
Iti este teama de ideea ca medicul ar putea sa foloseasca forcepsul? Ai auzit ca aceste instrumente pot sa fie periculoase si pot lasa urme? Nu te teme. Nici un medic nu o sa le foloseasca decat daca acestea sunt cu adevarat de ajutor. In plus instrumentele moderne sunt mult mai putin agresive decat iti imaginezi. De regula forcepsul este un ajutor pentru copil, este impulsul de care are nevoie pentru a veni pe lume. Despre eventualele urme sau semne trebuie sa stii ca in 99% din cazuri sunt superficiale si dispar in cateva zile.

Epiziotomie! In primul rand poti evita aceasta interventie daca te pregatesti pentru nastere si daca faci masajul perineului, asa cum scrie la carte. In plus o taietura curata si controlata este de preferat unei rupturi. Durerea si orice inconvenient dispare in circa 10 zile. Complicatiile nu depasesc limitele complicatiilor pe care le poate aduce nasterea naturala.

Cezariana de urgenta? Nici acesta nu este un motiv de panica. Cezariana de urgenta nu inseamna neaparat ca este o problema cu copilul tau. Cezariana de urgenta are ca scop evitarea aparitiei problemelor si complicatiilor. Este o mare diferenta. In plus taietura este mica si se vindeca mai repede decat crezi. Durerile dupa cezariana dispar in cateva zile si poti apela la calmante.

Hemoragiile, un pericol? In timpul nasterii, 15% dintre femei pierd aproximativ jumatate de litru de sange si doar 3% mai mult de un litru. Pare cumplit, dar nu este. In cursul sarcinii volumul tau de sange a crescut cu circa 50% si il vei pierde natural in primele doua saptamani dupa nastere, oricum. Pierderea din cursul nasteri nu-ti pune viata in pericol.   

Cordonul ombilical si complicatii la nastere? In cazul a mai mult de 30% din sarcini cordonul ombilical este infasurat in jurul gatului copilului, iar la 15% din sarcini este rasucit de doua ori. Chestiunea este frecventa, si nu-l ia pe medic prin surprindere, pentru ca pozitia cordonului se vede pe ecografie. Asa ca nu exista motive de grija. Copilul este capabil sa faca fata la conditii de stres, pret de minute bune, pentru ca nasterea este si pentru el la fel de dificila, ca si pentru tine, iar mama natura si-a luat toate masurile de siguranta si le-a experimentat milioane de ani, inainte de a ajunge la tine.  

Citeste si: Sapte complicatii ale sarcinii
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!