Sari la conținut

Hormonul de stres din timpul sarcinii poate afecta nivelul de IQ al copilului. În ce condiții

Nivelurile crescute de cortizol în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină ar putea limita scorurile de coeficient de inteligență la băieții în vârstă de 7 ani, dar nu și la fete, unde nivelurile mai ridicate de cortizon din urină în timpul sarcinii au fost asociate cu scoruri îmbunătățite de IQ.

Concluzia studiului, prezentat la al 26-lea Congres European de Endocrinologie, desfășurat la Stockholm, subliniază diferitele efecte ale expunerii prenatale la cortizol asupra băieților și fetelor, evidențiind căile de dezvoltare specifice genului. Această cercetare, utilizând date din Cohorta Odense Child, subliniază rolul complex al cortizolului și al cortizonului în dezvoltarea cognitivă.

În timpul sarcinii, nivelurile de cortizol cresc, iar femeile însărcinate care poartă fete secretă în general mai mult cortizol decât cele cu băieți. Cu toate acestea, în placentă, enzima 11β-hidroxisteroid-dehidrogenază de tip 2 (11β-HSD2) reglează cantitatea de cortizol care ajunge la făt prin transformarea cortizolului în forma sa inactivă, cunoscută sub numele de cortizon.

Cercetătorii de la Spitalul Universitar Odense din Danemarca au arătat anterior că acei copii cu vârste cuprinse între unu și trei ani au abilități mai avansate de vorbire și limbaj atunci când mamele lor au niveluri ridicate de cortizol în timpul celui de-al treilea trimestru.

Acum, în acest studiu, cercetătorii au analizat date privind nivelurile de cortizol și cortizon ale a 943 de femei însărcinate în timpul celui de-al treilea trimestru și despre testele IQ ale celor 943 de copii lor în vârstă de 7 ani, din Cohorta Odense Child. Ei au descoperit că femeile însărcinate care poartă un băiat aveau niveluri mai scăzute de cortizol care circulă în sânge decât acele femei care poartă o fată.

Citește și Ești gravidă? Iată ce îl enervează foarte tare pe bebelușul din burtică

În plus, băieții expuși la niveluri mai ridicate de cortizol în uter au obținut scoruri mai mici la testele IQ la vârsta de 7 ani. Fetele de aceeași vârstă au obținut un scor mai bun la testele IQ, atunci când mamele lor aveau niveluri mai mari de cortizon urinar.

„Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu care investighează asocierea dintre nivelurile de cortizon din urină în timpul sarcinii și scorurile IQ la copii”, a spus autorul principal, Dr. Anja Fenger Dreyer.

Dr Fenger Dreyer a adăugat: „Rezultatele noastre arată căfetele pot fi mai protejate de activitatea placentară 11β-HSD2, în timp ce băieții pot fi mai vulnerabili la expunerea prenatală a cortizolului fiziologic matern”.

„Deși studiul nostru anterior a arătat că expunerea prenatală la cortizol a fost asociată pozitiv cu dezvoltarea limbajului, în acest studiu expunerea prenatală la cortizol – „direct” cu cortizolul seric și „indirect” cu cortizonul urinar – este asociată negativ cu scorurile IQ”, a continuat Dr Fenger Dreyer.

„Acest lucru poate însemna că nivelurile ridicate de expunere prenatală la cortizol ar putea avea un efect temporar asupra dezvoltării cognitive a unui copil. De asemenea, trebuie remarcat faptul că vocabularul la copii mici a fost raportat de părinți în studiul nostru anterior, în timp ce IQ-ul copilului din acest studiu a fost evaluat de psihologi instruiți.”

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!