Sari la conținut

Insuficienta de col uterin

Insuficienta de col uterin reprezinta situatia in care cervixul unei femei se deschide prea devreme, inainte ca bebelusul sa ajunga la termen. Aceasta conditie este, de asemenea, numita col uterin incompetent. Colul este deschiderea uterului care se afla in partea de sus a vaginului. In cazul in care colul uterin este sanatos, el se subtiaza si se deschide la sfarsitul sarcinii, atunci cand incepe travaliul. Copilul apoi se misca prin canalul de col uterin si cel de nastere (vagin) pentru a se naste.

In cazul insuficientei de col uterin, acesta se deschide fara ca travaliul sa se declanseze. De obicei, femeia nu are simptome. Putine femei stiu ca au insuficienta de col uterin, pana cand nu au un avort spontan sau nasc prematur. Femeia poate da nastere copilului fara sa simta nici un fel de contractii.

Daca ai avut o sarcina afectata de insuficienta de col uterin, este probabil traiesti din nou acelasi lucru la sarcinile ulterioare.

Care sunt cauzele insuficientei de col uterin?

Medicii nu stiu intotdeauna de ce se apare cervixul incompetent. Teoriile includ deteriorarea colului uterin in timpul interventiei chirurgicale, un prejudiciu in timpul unei nasteri anterioare sau expunerea la anumite medicamente.

Lungimea cervicala pare a fi un factor. Cu cat este mai scurt colul uterin, cu atat este mai probabil sa suferi de insuficienta de col uterin. Vorbeste cu medical pentru a-ti face o ecografie care sa verifice lungimea cervixului.

Cum este diagnosticata insuficienta de col uterin?

Medicii nu au gasit o metoda consistenta prin care sa verifice toate femeile pentru insuficienta de col uterin. In cazul in care o femeie a pierdut anterior o sarcina in al doilea sau al treilea trimestru, ultrasunetele vaginale in timpul sarcinii urmatoare pot prezice daca este o sarcina cu risc de nastere prematura.

Cum se trateaza insuficienta de col uterin?

Medicii recomanda:

  • Repaus la pat si activitate fizica redusa. Desi aceste metode sunt comune, cercetarea nu le-a dovedit inca eficienta.
  • Odihna pelvina. Aceasta inseamna nu sex, tampoane sau dusuri vaginale.
  • Cerclaj. Medicul coase colul uterin ca sa-l impiedice sa se deschida prea devreme. Cusatura este indepartata la aproximativ 37 saptamani de sarcina.

Citeste si despre dilatarea cervicala

Cand sa apelezi la medic

  • Daca ai sangerari abundente sau sangerari mai mult de 24 de ore
  • Daca ai febra, frisoane sau dureri de cap severe
  • Daca ai probleme de vedere, cum ar fi imagini neclare
  • Daca ai o crestere in greutate rapida sau ti se umfla picioarele si fata 
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!