Sari la conținut

Mananci sanatos? Atunci bebe mananca bine

A manca sanatos in timpul sarcinii este de doua ori important. Cel putin de doua ori. Hrana ta este sursa de nutrienti care contribuie esential la buna sa dezvoltare. Celulele care se formeaza depind esential de ceea ce mananci. Este dovedit faptul ca stilul alimenta al vootoarei mame poate reduce sau creste riscul afectiunilor viitorului copil. In ceea ce te priveste pe tine, ca viitoare mama, o alimentatie sanatoasa poate reduce riscul depresiei, a problemelor metabolice si a unor efectiuni asociate (anemie, afectiuni ale danturii).
 
Mananca pentru tine, nu pentru doi. In trecut, se credea ca o femeie insarcinata trebuie sa manance pentru doi. Realitatea este ca trebuie sa manaci pentru tine, dar foarte sanatos. Si nu trebuie sa mananci exagerat. A fi insarcinata nu inseamna ca trebuie sa te faci cat un balon. Mentinerea unei greutati normale in timpul sarcinii, inseamna ca o sa-ti fie mai usor sa-ti porti copilul, sa te descurci cu bine pana la nastere si s ate recuperezi mai repede. O crestere in greutate normala inseamna mai putine complicatii la nastere. O crestere in greutate normala in timpul sarcinii, limitata la circa 15 kilograme inseamna o garantie in plus ca viitorul copil o s avina pe lume cu o greutate normala.

Ce mananci in timpul sarcinii

Putine femei stiu ca in ultimele trei luni de sarcina ai nevoie doar de 200 de calorii in plus pe zi, adica echivalentul a doua felii de paine prajita integrala unse cu unt.
 
Trebuie spus ca suplimentele nutritive recomandate de medic nu pot sa inlocuiasaca o dieta sanatoasa si cat mai variata. suplimentele de minerale si vitamine au scopul de completa si de a prevenii carentele, nu pe cel de a tine locul unei alimentatii sanatoase. Mai mult, suplimentele nutritive nu iti sunt de nici un ajutor in cazul unei alimentatii nesanatoase.




O dieta sanatoasa, pentru un copil cu oase puternice

Principiile nutritive in timpul sarcinii nu se bazeaza pe cantitate ci pe calitate.



• Incearca sa mananci cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi.
• Consuma alimente bogate in carbohidrati cu adere lenta: cum ar fi painea, cartofii, cerealele pentru micul dejun, orezul, paste fainoase, dar alege versiunile integrale.
• Proteinele sunt esentiale. Carne de pasare, peste, oua, fasole, legume uscate si nuci. Toate contin protein esentiale pentru buna evolutiei a sarcinilor.
• Produsele lactate: lapte, branza si iaurt. Acestea contin calciu, esential pentru sanatatea oaselor si menerale care te ajuta sa ai o sarcina fara complicatii, nici pentru tine, nici pentru viitorul tau copil.
• Limiteaza concumul de zahar.
• Consuma surse de grasimi sanatoase: peste gras, lactate integrale, seminte, avocado.
• Nu sari peste mese si respecta ritmul ideal al celor trei mese pe zi, combinate cu doua gustari. In felul acesta vei manca sanatos, fara excese, pentru ca nivelul zaharului din sange o sa ramana constat.


Selecteaza cu grija ceea ce rontai si ciugulesti. In cursul sarcinii este nomala o senzatie de foamen acuta, prezenta atat in primele luni de sarcina, cat si ulterior, si care este efectul dezechilibrelor nivelului de glucoza din sange. In consecinta nu te indopa cu cipsuri, dulciuri, ciocolata si prajituri, desi tentatia este mare. Sunt pline de zahar, sare si au o valoare nutritiva mica. In plus iti vor stimula foamea. alege produse sanatoase cu valoare nutritiva mare si continut caloric redus. Rontaie morcovi cu sosuri de iaurt, avogado si paine integrala. O solutie excelenta este fasolea boabe (sub forma de salata sau fasole batuta). Incearca stafidele si migdalele, si nu uita nici de alte fructe uscate.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!