Sari la conținut

Mangaierea insistenta a burticii poate provoca contractii?

Primele miscari ale bebelusului sunt printre cele mai asteptate momente din timpul sarcinii. Mai toate mamicile isi mangaie burtica si, pe parcurs ce sarcina evolueaza, iar miscarile sunt tot mai puternice, femeile tind sa-ti tina mainile tot mai mult pe abdomen. Cat de benefic este acest gest firesc?

Ai remarcat cat de fericite sunt femeile cand isi mangaie burtica de gravida? Mai ales atunci cand este vorba despre o sarcina avansata. Cu siguranta, si tu faci la fel! E un mod de comunicare intre tine si bebelusul tau, dar si o metoda prin care ii transmiti afectiunea ta. Chiar asa si este, insa atingerea insistenta a burticii nu este deloc recomandata, mai ales in ultimul trimestru.

Cand o asistenta m-a vazut pe holul spitalului, ca imi mangai burtica, in timp ce asteptam sa intru la consultatie, m-a apostrofat: “Doamna, luati mainile de pe burta! Nu e voie!”. Si a intrat in cabinet fara ca eu sa am timp sa o mai intreb: “De ce?!”. Eram in a 26-a saptamana de sarcina… gemelara! Si foarte nerabdatoare sa-mi vad fetitele, asa ca le “mangaiam” mai tot timpul! Cum sa nu-mi ating burtica?! Mai ales ca erau nazdravane inca de pe atunci si se tot “imbranceau” una pe cealalta… Am intrat in cabinet insa, entuziasmata de ecografia pe care treuia sa o fac, am uitat complet de reactia asistentei si nu l-am mai intrebat pe medic nimic despre acest subiect. Odata ajunsa acasa, am inceput sa caut pe Internet…

►Citeste si 8 lucruri despre cordonul ombilical pe care nu le stiai

Asistenta avea dreptate, desi putea sa-mi explice mai frumos… Mangaierea insistenta a burtii provoaca contractii, pentru ca uterul este un muschi ce se poate contracta din cauza atingerilor insistente.

Uterul femeii gravide sufera numeroase modificari: ale elasticitatii fibrelor musculare uterine, ale excitabilitatii, tonusului si tensiunii musculare, ale dimensiunii etc. Prin urmare, Mangaierea si palparea burticii la o femeie insarcinata poate determina contractii uterine mai mult sau mai putin evidente (uterul se intareste ca reactie de aparare a fatului). Aceste contractii ale uterului fac ca fluxul sanguin din placenta sa scada, deci fatul primeste mai putin oxigen si mai putina hrana. Daca gravida prezinta si o suferinta placentara, cu atat mai mult atingerea frecventa a abdomenului ii va accentua patologia, potrivit health.com.

Desi este dificil sa te abtii sa nu-ti mangai burtica, ar fi bine sa urmezi sfaturile medicului. Mai ales ca multe persoane din jurul tau vor dori sa te atinga si ele…

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!