Sari la conținut

Masajul picioarelor in timpul sarcinii

In timpul unei sarcini, picioarele sunt extrem de solicitate, din cauza greutatii. Ce tipuri de masaj se recomanda in acest caz? Care sunt beneficiile, dar si contraindicatiile? Iata care sunt recomandarile Adinei Cozma, kinetoterapeut si Educator Perinatal SAMAS Certificat.

Picioarele sunt mai solicitate pe perioada sarcini. In acest caz se recomanda un masaj de relaxare si de drenaj limfatic deoarece circulatia pe membrele inferioare este ingreuata si de cresterea in dimensiune a uterului, blocand astfel circulatia de intoarcere, venoasa.

Beneficiile masajului sunt:

- reducerea durerii si a disconfortului fizic;

- ajuta la drenarea fluidelor care stagneaza;

- previne aparitia spasmelor musculare;

- relaxare fizica si psihica;

- ameliorarea durerilor de cap si a paresteziilor(amorteli);

- ameliorarea durerilor musculare si articulare;

- imbunatateste elasticitatea, consistenta si mobilitatea pielii;

Contraindicatiile masajului sunt:

-boli de piele dermatologice;

-rani deschise, hematoame;

-stari febrile;

-tromboze si tromboflebite;

-tensiunea arteriala a pacientului este oscilanta etc.;

In ce situatii este nevoie de aprobarea medicului?

In general gravidele intreaba medicul daca au voie sa faca anumite proceduri in care intra si masajul picioarelor. Nu este intodeauna nevoie de aprobarea medicului. Aprobarea doctorului este nevoie in special in situatiile in care sarcina este cu problema, sau femeia insarcinata are un istoric de boli, adica sufera de o boala anume de din-nainte de a ramane insarcinata.

Cremele sau uleiurile recomandate sunt cele care sunt 100% naturale, neprocesate, nerafinate, fara parabeni, fara substante pe care nu le cunosc sau au o denumire pe care nu o pot pronunta, sau substante care pot fi absorbite de piele si pot ajunge in circulatia sanguina si pot afecta ,mai mult sau mai putin, fatul. Recomandarea mea este sa foloseasca ulei presat la rece, de migdale, de argan, din samburi de struguri, unt de shea, unt de cocos etc, si sa fie comestibile pentru ca stim cu totii pielea este cel mai mare organ al corpului. Atentie la uleiurile sau cosmeticele care contin scortisoara deoarece aceasta poate provoca contractii uterine.

De cate ori pe saptamana o gravida poate apela la o sedinta de masaj?

Nu este o frecventa recomandata, batuta in cuie. O gravida poate apela la serviciile de masaj de 1-2-3 ori pe saptamana depinde de disponibilitate, de cat de avansata este sarcina, daca face sau nu exercitii fizice, daca are sau nu dureri etc.

Totodata, partenerul de viata al gravidei ii poate fi un ajutor de nadejde aunci cand vine vorba de masajul picioarelor pentru ca, in general, cand se apropie seara picioarele sunt mai umflate si dureroase si atunci este bine ca cineva sa ii maseze picioarele, sa detensioneze zona. Miscarile pe care le poate executa sunt miscari simple, usoare, de presiune, urmate de usoare neteziri, sau alunecari ale mainilor dinspre varfurile membrelor spre trunchi, adica in sensul intoarcerii venoase care ajuta la drenarea fluidelor care stagneaza, si duc la relaxarea segmentului masat.

Pinteni calcaneeni in sarcina

In cazul in care gravida sufera de pinteni calcaneeni, ce tip masaj este recomandat? Se poate efectua si alte proceduri de tip ESWT?

Osteofitii calcaneeni (pintenii calcaneeni)reprezinta excrescente osoase patologice(depuneri anormale de calciu),uneori datorita expunerii la stres constant a plantei piciorului. Cresterea in greutate datorita sarcinii, dar si modificarile hormonale (ce pot favoriza relaxarea tendoanelor si a ligamentelor) pot provoca inflamatii la nivelul talpii.

In cazurile in care gravida sufera de pinteni calcaneeni durerosi se recomanda masajul periostal de tip Vogler, adica aplicarea unor presiuni cu varful degetelor la nivelul punctelor dureroase, si masajul cu gheata. Se recomanda si exercitiile de stretching, adica o intindere a tesutul moale urmata de mentinerea intinderii pe o perioada de timp, care ajuta la detensionarea zonei dureroase.

Procedurile de tip ESWT se efectueaza doar la recomandarea medicul curant, si, in general, nu se recomanda in sarcina.

Foto: Hepta

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!