Sari la conținut

Medicamente interzise in timpul sarcinii

Medicamentele, sau marea lor majoritate, si sarcina sunt incompatibile. Cel putin in primul trimestru de sarcina medicamentele sunt un real pericol pentru buna dezvotare a viitorului copil.

Cateva antibiotice folosite pentru tratarea infectiilor urinare, in cazul femeilor insarcinate, pot creste riscul de defecte din nastere in cazul copiilor, mai ales daca mama le foloseste la inceputul sarcinii, arata un studiu recent. Din fericire, eritromicina si penicilina, cele care sunt prescrise cel mai des femeilor gravide, nu prezinta pericol, au stabilit cercetatorii din Atlanta.

Riscurile sunt cu atat mai grave cu cat un tratament cu anumite antibiotice cu o luna inainte de momentul conceperii pot aduce grave malformatii fatului. Potrivit studiului, antibioticele sunt extrem de periculoase chiar daca sunt luate inainte de instalarea sarcinii, cu circa o luna, si in primul trimestru, perioade considerate critica pentru dezvoltarea fetusului. Aproximativ 14% dintre mamicile care au nascut copii cu malformatii au luat antibiotice in aceasta perioada.

Totusi, chiar in cazul penicilinei, pot aparea astfel de defecte, circa 4 la 1.000 de copii. Chiar si asa, potrivit medicilor, riscul de malformatii este in mod normal de 3%.
Aproximativ 14 la suta din grupul de studiu a folosit un antibiotic in această perioada, considerata critica, ceea ce conform medicilor implicati in studiu este foarte mult si confirma tendinta oamenilor de apela exagerat de mult la antibiotice.
 

Sulfonamide au fost legate de sase defecte congenitale diferite, mai ales de natura cardiaca, in timp ce antibacterienele au fost legate de favorizarea a patru tipuri de anomali congenitale. Medicii care au realizat acest studiu au precizat ca femeile care au luat antibiotice nu au motive sa se teama, dar ca masura de siguranta este bine ca in momentul in care sarcina este confirmata sa se renunte complet la orice medicamente, altele decat cu recomandarea stricta a medicului, si ca este bine ca antibioticele sa fie evitate. In plus este util ca in cazul unor tratamente cu antibiotice inainte de aparitia sarcinii, medicatia primita sa fie discutata cu medicul obstretician.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!


  adevarul.ro