Sari la conținut

Migrena in timpul sarcinii

Desi este mai rar trecuta pe lista cu efecte secundare din timpul sarcinii, migrena este una din problemele pe care le aduce sarcina. Pana la un punct migrena este doar un simptom si este efectul hormonilor de sarcina, dar si al unor schimbari de dinamica sangvina care pot sa determine, in unele cazuri, dureri de cap puternice femeilor insarcinate. De la un punct incolo migrena este semnul unor complicati asociate sarcinii, astfel ca o femeie trebuie sa stie sa faca diferenta intre o durere de cap banala, simptomatica si una care anunta o problema reala.


Din cauza noilor reguli impuse de hormoni, este posibil ca migrenele sa te sacaie mai mult in primul trimestru. Odata cu trecerea in al doilea trimestru, episoadele se raresc, pentru ca ele sa reapara la ceva vreme dupa nastere,tot ca efect al hormonilor, in regres de data aceasta, dar obligand organismul sa se adapteze, fapt care poate duce si la migrene.

O alta cauza posibila a durerilor de cap este o pozitie vicioasa. Uneori - si nu doar atunci cand esti gravida - vinovata de aparitia durerilor de cap este pozitia incorecta in care stai pe scaun. La serviciu, ridica-te din cand in cand si fa cativa pasi. De asemenea, nu uita sa-ti masezi constant gatul si ceafa.

Deshidratarea este o alta cauza deseori ignorata a durerilor de cap. Prevenirea migrenelor, mai ales in cazul femeilor care se stiu predispuse la acest tip de suferinta inseamna o buna si constanta hidratare.

Durerea de cap este insa unul din semnele care pot anunta preeclampsia. Astfel, aparitia brusca a durerilor de cap in ultimul semestru de sarcina poate reprezenta principalul simptom al preeclampsiei. Aceasta este o conditie care nu trebuie ingnorata. Pentru a evita complicatiile (printre care nasterea prematura), este recomandat sa-ti verifici constant tensiunea.

Aspirina si ibuprofenul sunt medicamente care nu se vor administra in perioada sarcinii decat sub stricta supraveghere medicala si in niciun caz in primul si al treilea trimestru! Pentru un tratament pe termen scurt, poti apela la paracetamol. O solutie pot sa fie si compresele pe frunte, alternativ calde si reci, aromaterapie cu lavanda si masajul capilar. Masajul este o metoda care elibereaza tensiunea din muschii de sub pielea capului si alina durerile de cap.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!