Sari la conținut

Munca în schimburi și programul lung de lucru cresc semnificativ riscul de naștere prematură, arată un nou studiu

Munca în schimburi și programul lung de lucru cresc semnificativ șansele de naștere prematură, conform unui studiu condus de Universitatea Monash. Cercetătorii spun că, deși descoperirile par îngrijorătoare, majoritatea programelor de lucru pot fi modificate pentru a reduce riscul nașterii premature.

Studiul, publicat în Public Health Reviews, a investigat legătura dintre riscurile fizice la locul de muncă și nașterea prematură înainte de 37 de săptămâni.

Studiul a constatat că femeile însărcinate care aveau program lung de lucru, munceau în schimburi, aveau locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic sau aveau locuri de muncă care le expuneu la vibrații ale întregului corp prezintă un risc crescut de naștere prematură.

Riscul a fost cu 63% mai mare pentru femeile ale căror locuri de muncă includ munca în schimburi, iar riscul fost cu 44% mai mare pentru femeile care au lucrat mai mult de 40 de ore pe săptămână decât pentru cele care au lucrat mai puțin de 40 de ore, săptămânal.

„Acest studiu este important deoarece nașterea prematură a fost asociată cu complicații de sănătate la copii, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, bolile pulmonare și de inimă mai târziu la vârsta adultă”, a spus Alex Collie, coautorul studiului și profesor la Universitatea Monash.

Rata natalității premature variază de la 5 la 18% în 184 de țări. Se estimează că 15 milioane de nașteri premature au loc în întreaga lume în fiecare an, cu 1,1 milioane de decese infantile.

Alex Collie a spus că acest lucru are implicații importante atât pentru femeile însărcinate, cât și pentru angajatorii acestora.

„Știm că munca este în general bună pentru sănătate. Nu sugerăm că femeile însărcinate nu ar trebui să muncească. Acest studiu arată că angajatorii ar trebui să ia în considerare modificarea locurilor de muncă pentru femeile însărcinate care implică munca fizică grea. Este, de asemenea, important ca femeile însărcinate care lucrează în locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic să fie conștiente de aceste constatări. Deși munca fiecăruia este diferită, sperăm că studiul poate sprijini conversațiile dintre angajatori și femeile însărcinate despre modalități de reducere a riscurilor", a adăugat el.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!