Sari la conținut

Nasterea declansata medicamentos. Recomandarile specialistului

Cele mai multe gravide au auzit de nastere indusa, insa nu toate cunosc detaliile acestei situatii. In primul rand, termenul corect este nastere declansata medicamentos, iar dr. Iosif Niculescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, ne-a oferit mai multe detalii.

- Ce inseamna, mai exact, nasterea indusa?

Este declansarea artificiala, de cele mai multe ori medicamentoasa, a travaliului. Discutia despre inducerea nasterii e complicata.

- Ce medicamente sunt folosite pentru declansarea medicala a nasterii?

Medicamentele care se folosesc uzual pentru pregatirea si evetual dilatarea colului – derivati mai mult sau mai putin complicati de prostaglandina, sub forma de tablete, gel. Daca situatia colului este favorabila, se pot folosi medicamente utertonice – oxitocina, cu sau fara ruperea artificiala a membranei.

- In ce situatii ajunge o mamica la nastere indusa?

Exista indicatii medicale pentru inducerea nasterii inainte sau aproape de termen, sau dupa termen. Lista este exhaustiva pentru situatiile in care nasterea este indusa inainte de termen: preeclampsie, boli cronice ale mamei, multe din aceste situatii se prefera cezarienei. Lista situatiilor patologice este relativ lunga si, in ziua de azi, se prefera cezariana. Succesul declansarii travaliului depinde nu in ultimul rand de situatia locala a colului si a prezentatiei copilului.

In cazul declansarii artificiale a unei nasteri la termen, situatiile medicale reale sunt putine: cantitate redusa de lichid amniotic, status incert al fatului. Nu as vrea sa listez aici situatiile oportunistice, care sunt cele mai frcvente, de convenienta pentru doctor sau pacient. In multe situatii, pentru a se incadra intr-un program preferat de medic sau de pacienta, se declanseaza nasterea oportunistic.

Exista si situatii de declansare a nasterii post termen, in cazurile de sarcina prelungita, care reprezinta o patologie in sine daca sarcina depaseste termenul cu 7 zile. In conditii speciale sunt acceptate pana la 14 zile de asteptat dupa termen. Exista studii care au demonstrat ca, daca trece de 7 zile, cresti riscul de pneumonie de aspiratie cu meconiu la copilul nascut. Acesta este motivul principal pentru care in general nu se asteapta mai mult de 7 zile, mai ales daca data probabila a nasterii este foarte precis calculata.

- Cat de mult difera intensitatea durerilor intre cele doua tipuri de nastere?

Difera.Travaliile induse si sustinute medicamentos cu ruperea artificiala a membranelor sunt de regula mai intense si mai dureroase, dar mai scurte.

- Ce efecte secundare poate avea oxitocina sintetica, folosita la nasterea indusa? Daca aceste efecte apar, se pot rasfrange si asupra nou-nascutului?

Eventualele efectele sunt in primul rand determinate de supradozaj cu hipertonie consecutiva (cresterea tensiunii uterului) si suferinta fetala. Situatiile in care cezariana se impune de urgenta nu sunt rare, iar asta se intampla, de obicei, tocmai din cauza suferintei fetale.

- Cand poate alapta o femeie care a trecut printr-o nastere indusa?

Nu exista nicio diferenta in sansa sau procentul de alaptare.

- In cat timp se reface o femeie careia i s-a indus travaliul fata de una care a nascut natural?

Daca luam in considerare ca o nastere indusa poate avea un risc mai mare pentru interventie obstetricala – forceps, videx, epiziotomie – exista posibilitatea unei refaceri prelungite.

Foto: Pixabay.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Alina

    Eu am trecut prin o asemenea intervenție de putin timp intr-un spital din Germania. Sarcina a trecut cu 9 zile peste termen, iar la un moment dat micuța mea avea bătăile inimii mai putin normale decât trebuia, iar contracțiile mele erau 0. In cele 9 luni nici macar o contracție. A trebuit sa fac un test înainte de provocarea nașterii in care mi s-au indus contracții pentru a monitoriza dacă micuța poate trece printr-o naștere normala sau dacă e nevoie de cezariana. Testul a fost ok așa ca in ziua următoare am fost programată la naștere indusa însă din cauza contracțiilor provocate anterior cu medicamente intravenoase se pare ca au declanșat nașterea. contracțiile nu s-au mai oprit după test... S-au redus ca timp si intensitate pana la 10 min între ele, dar apoi a început sa scadă iarăși timpul dintre ele... Am ajuns sa nasc normal însă contracțiile nu au fost destul de intense așa ca Ne-am întors la varianta cu medicament intravenos... Contracțiile au fost extrem de puternice cu medicament, dar nu destul de lungi. In cele din urma cu ajutorul moasei si a doctorului am născut o fetița sănătoasa care acum are 5 luni frumoase! Au descoperit după naștere ca placenta imbatranise insa pe partea pe care nu se vedea la ecografie. Oricum totul e bine când se termina cu bine !!

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!