Sari la conținut

Naşterea naturală după cezariană – Avantaje şi riscuri

Până nu demult, era de neconceput ca o femeie să nască natural, după ce anterior a avut o naştere prin cezariană. Din fericire, însă, progesul din medicină a făcut ca lucrurile să se schimbe, astfel că auzim din ce în ce mai des de nașterea naturală după cezariană -  NVDC (naștere vaginală după cezariană). Cât de periculos sau, dimpotrivă, sănătos este să optăm pentru NVDC? Cel mai bine este să discuţi cu medicul tău, înainte a lua această decizie, dar şi să te informezi din cât mai mult surse cu privire la beneficiile și la riscurile şi la eventualele complicaţii care pot apărea în caz de naștere vaginală după cezariană.

Conform American Pregnancy Association, 90% dintre femeile care au trecut printr-o cezariană sunt candidate pentru NVDC.  Cu toate acestea, dacă naşterea naturală după cezariană este sau nu potrivită pentru tine depinde de mai mulţi factori.

► Citeşte şi 10 lucruri pe care le poti face pentru o nastere naturala

Dacă tu te decizi să optezi pentru NVDC, după ce şi medicul ţi-a dat aprobarea, trebuie să ştii că va trebui să treci printr-o probă de travaliu. Dar, ca în orice formă de travaliu, este greu de ştiut dacă NVDC va funcţiona sau nu. E posibil ca planurile să ţi se dea peste cap chiar în ultimul moment şi, în loc de o naștere naturală, să ai din nou nevoie de o operaţie de cezariană. În SUA, statisticile spun că 4 din 10 femei care trec printr-o probă de travaliu ajung să nască prin cezariană.

Mai mult decât atât, este important să ştii faptul că o naștere vaginală după cezariană trebuie să se facă într-un spital care are dotările necesare pentru o cezariană la urgență. În cazul în care, gravida nu a mai avut anterior naștere pe cale vaginală, travaliul din NVDC poate fi considerat că fiind primul și poate fi mai lung. În cazul în care mama a mai avut anterior o naștere vaginală, organismul poate fi obișnuit și travaliul poate fi mai scurt și mai ușor.

Care sunt beneficiile unei naşteri naturale după cezariană – NVDC?

•    Eviţi încă o cicatrice pe uter.
•    Mai puţină durere după naştere.
•    Pierderi mai mici de sânge
•    Mai puţine zile de spitalizare
•    Perioadă mai scurtă de recuperare la domiciliu.
•    Risc mai mic de infecţie.
•    Un rol mai activ atât pentru tine, cât şi pentru partener, în procesul naşterii copilului.

Care sunt riscurile unei naşteri naturale după cezariană – NVDC?

Cel mai mare şi grav risc al unei NVDC este ruptura uterină de-a lungul vechii cicatrici de la cezariana anterioară – ce poate duce la hemoragie internă. Acest fenomen este destul de rar, însă – atunci când şi dacă are loc – poate pune în pericol atât viaţa mamei, cât şi pe cea a copilului.

Probabilitatea ca o cicatrice să se deschidă este mai mica de 1 %,  dacă este o singură cicatrice și travaliul s-a declanșat natural şi nu prin medicamente.

Dar tocmai acest risc reprezintă motivul pentru care NVDC este adesea o posibilitate doar în spitalele care pot efectua o operaţie de cezariana de urgenţă. În România, însă, foarte puţini sunt medicii care recomandă naştere naturală după cezariană.

Mai mult, dacă treci printr-o probă de travaliu şi se constată că ai nevoie de o operaţie de cezariană, riscul unei infecţii este un pic mai mare decât dacă ai opta, din prima, pentru cezariană. Acest lucru se întâmplă rar, dar operația de cezariană la urgență nu este la fel cu tăietură controlată și programată.

În plus, pacienta care optează pentru NVDC trebuie să-și asume faptul că va fi o naștere rudimentară, fără anestezie epidurală. Este absolut necesar să lipsească anestezia deoarece, în caz de ruptură uterine, nu se pot sesiza durerile și nu se poate interveni la timp în siguranță.

De ce este influenţat succesul unui NVDC?

Sunt şanse mai mari ca NVDC să decurgă normal dacă:

•    Cezariana sau cezarianele anterioare au fost făcute prin incizii transversale inferioare, şi nu verticale sau în formă de T – cazuri în care riscul de ruptură ar fi mai mare
•    Cezariana anterioară nu a fost făcută din cauza unui travaliu prelungit.
•    Pelvisul i-ar permite destul de lejer fătului să treacă fără niciun risc.
•    Nu ai aceeași problemă medicală care a dus la o operaţie de cezariană în trecut (cum ar fi un făt în poziţie pelviană sau cu picioarele în jos).
•    Ai mai avut o naştere vaginală sau o NVDC de succes.
•    Travaliul începe natural, iar cervixul se dilată bine.
•    Ai mai puţin de 35 de ani.
•    Fătul este mic

Sunt şanse mai mici ca NVDC să decurgă normal dacă:

•    Cezariana anterioară a fost efectuată din cauza unui travaliu dificil, numit distocie. Acest lucru este valabil mai ales dacă ai fost complet dilatată atunci când ai avut o cezariană pentru distocie.
•    Ai destul de multe kilograme în plus – predispoziţie la obezitate.
•    Fătul este foarte mare (estimat la mai mult de 4,082 g).
•    Ai mai mult de 40 de săptămâni de sarcină.
•    Ai gemeni.
•    Nu au trecut mai mult de 18 luni de la naşterea anterioară

Sursa

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!