Sari la conținut

Documentar: Indraznesc sa nasc asa cum vreau

Indraznesc sa nasc asa cum vreau este un documentar lansat in 2014 care are ca tema maternitatile de stat din Romania si mentalitatile celor care ne asista la nastere.

 
"Indraznesc sa nasc asa cum vreau!" este un documentar despre nasterea in sistemul medical romanesc, despre procedurile standard din spitale, precum epiziotomia sau cezariana, despre emotiile placute si neplacute pe care le traiesc femeile in procesul nasterii in unele spitale romanesti.
 
Nasterea naturala versus cezariana - care sunt riscurile si avantajele?


Cine hotaraste data nasterii - medicul, mama sau copilul?
De ce peste jumatate dintre copiii din Romania se nasc prin operatie?
Al cui e copilul dupa nastere - al mamei sau al maternitatii?
Se poate naste cu demnitate, cu calm, fara groaza?


 
Demontam miturile, analizam optiunile si dezvaluim drepturile incalcate sistematic in sistemul sanitar romanesc.
 
Indraznesc sa nasc asa cum vreau este un documentar realist care prezinta nasterea naturala nu numai din perspectiva pur medicala, ci si  din perspectiva sufletului de mama , care alege sa-si nasca copilasul asa cum isi doreste: cu blandete si calm, fara traume si stress. De aici.
 
 
Documentarul este sustinut de Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania si este produs de Lion Mentor, casa de productie care mai are si alte proiecte adresate mamicilor: Indraznesc sa alaptez, difuzat in 2012 pe TVR1. Lion Mentor este insa mai mult decat o casa de productie, este o organizatie neguvernamentala dedicata respectarii drepturilor omului.

 Si asta se vede din modul in care isi concep proiectele si le promoveaza (in aceasta vara filmul s-a proiectat gratuit in mai multe orase din tara), scopul lor fiind acela de a face mamicile constiente de drepturile pe care le au, dar si de a schimba mentalitatile medicilor, de a arata ce nu este in regula in sistemul medical romanesc.
 
 
Nu va asteptati sa fie un documentar usor de vazut, ci mai degraba unul care 'va trezeste' si, daca urmeaza sa nasteti, va obliga sa nu mai lasati nasterea 'la intamplare', in mainile primului doctor care va spune ca totul va fi in regula. Documentarul va va invata sa va implicati mult mai mult in nasterea voastra, dincolo de ascultarea unor ordine.
 
"Am văzut când a fost lansat documentarul „Îndrăznesc să nasc aşa cum vreau!” la Braşov şi mi-am dorit imediat să-l văd. L-am comandat şi l-am urmărit acasă, singură, cu sufletul la gură. Consideram că sunt informată, că înţeleg ce se întâmplă la naştere, că nu mai pot fi manipulată de cei care vor să-mi „fure” naşterea aşa cum mi-o doresc. Şi totuşi, documentarul a fost plin de revelaţii. În pofida faptului că ştiam destul de multe despre subiect (doar abia născusem), am simţit ca şi cum Irina mi-ar fi smuls un văl gros şi prăfuit de pe ochi. Imediat mi-am dorit să-l văd împreună cu prietenele mele apropiate, ca ele să-mi valideze într-un fel, experienţa. Mi se învârteau citate prin minte („Eu eram de ignorat acolo. Nu eram eu personajul principal”, „ Ne tăiem ca să nu ne rupem??”) sau gesturi ale celor intervievaţi (Corina, vorbind despre efectele adverse ale epiduralei, scutură din cap, nevenindu-i să creadă prin ce a trecut.) Claudia, moaşă, vorbind despre dezumanizarea din domeniul îngrijirii din spitalele româneşti... Domnul Butuc, tată, vorbind despre taina naşterii. Şi la final lacrimile Oltei, vorbind despre dragostea copiilor noştri: „Mi-aş dori copiii lumii să fie întâmpinaţi altfel. Să fie întâmpinaţi cu o dragoste măcar într-o mică măsură pe măsura dragostei pe care o primim de la ei.” Monica Besleaga, aici.
 
 
 
Documentarul va fi difuzat in toamna la TVR1, dar daca nu mai vrei sa astepti pana atunci poti comanda dvd-ul.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!