Sari la conținut

Saptamana 19 de sarcina

Te apropii de mijlocul perioadei de sarcina. Copilul a crescut suficient cat sa-l poti simti foarte bine. Copilul aude, vede, iar simtul mirosului este prezent.

 

Cum te simti in saptamana 19 de sarcina

Emotiile mari ale inceputului au trecut. Ai depasit si emotiile primelor miscari ale copilului si se poate spune ca esti relaxata. Ai certitudinea ca viitorul tau copil este bine, desi sunt inca necesare contoale si inevstigatii periodice. Cele mai dramatice schimbari in corpul tau au avut loc. Ceea ce urmeaza nu va fi mai greu decat ceea ce a fost! Dar, organismul feminin intra intr-o noua faza, de sprijin in dezvoltarea fatului. Revine senzatia de oboseala, ceva mai discreta. Apare o oarecare senzatie de greutate in a respira, ca urmare a faptului ca uterul preseaza pe diafragma. Pot sa apara palpitatiile ca urmare a cresterii volumului de sange sau senzatiile de lesin. O parte din simptome au drept cauza lipsa de fier din organism.

Sanii continua sa creasca in dimensiuni si greutate, pentru ca intra intr-un proces intens de pregatire pentru alaptare. Areola mamara se mareste si se pigmenteaza.

Relaxarea ligamentelor, retentia de apa poate duce la cresterea labei piciorului, asa ca, sa nu te mire, daca unii pantofi te vor strange.

Apar unele dureri difuze in abdomen, determinate de acomodarea ligamentelor care sustin uterul la noul sau volum. Toate acestea sunt firesti pentru trimestrul al doilea de sarcina.

Uterul apasa pe stomac si determina incetinirea digestiei si senzatia de arsura gastrica. Mesele in cantitati mici, dar dese, dormitul cu trunchiul ridicat si medicamente antiacide, daca medicul le prescrie amelioreaza acest disconfort. Apar o serie de modificari pigmentare, la nivelul fetei, al zonelor expuse la soare, dar si pe coapse, ca urmare a cresteri temporare a nivelului de melanina, substanta ce coloreaza parul, pielea si ochii.

 

Cum arata si ce face bebe in saptamana 19

Copilasul are aproape 22 centimetri lungime si merge spre 300 de grame. Zonele cerebrale care vor receptiona stimulii pentru miros,gust, auz, vaz si simtul tactic sunt functionale. Pielea este acoperita cu o substanta ceroasa (vernix caseosa), care-l protejeaza de contactul cu lichidul amiotic. Incepe sa-i creasca parul, are deja sprancenele formate si adora sa stea cu degetul in gura. Bebe doarme (efectiv) circa 18 ore pe zi, si este foarte saltaret, in perioadele cand este treaz. La aceasta varsta gestationala, copilul are acelasi ritm somn-veghe ca si un nou-nascut si isi va mentine acest program pana pe la varsta de 2-3 luni.

Masuratori si analize in saptamana 19 a sarcinii

Intre saptamanile 18 si 22 de sarcina este recomandata ecografia trimestrului II, denumita ecografia morfofetala (ecografia de morfologie fetala). Medicul verifica pozitia copilului, gradul de dezvoltare al placentei, dar si ritmul cardiac si calitatea lichidului amiotic, pentru monitorizarea dezvoltarii fatului, placentei, cordonului omblical. Rezultatul masuratorilor facute stabilesc data aproximativa a nasterii si verifica acuratetea varstei gestationale.

In paralel este necesara o baterie completa de analize pentru tine. Trebuie verificata prezenta unor eventuale infectii (mai ales urinare), concentratia de hemoglobina (pentru a se stabili daca esti sau nu anemica), tensiunea arteriala.

Este necesar si un control oral, sarcina afectand calitatea danturii, recomanda baby zone.

 

Sarcina si sexul

Daca ai o sarcina normala, sexul este considerat inofensiv. Asta nu inseamna ca este obligatoriu sa faceti sex. Ramane la libera ta dispozitie. Trebuie spus ca apetitul sexual al gravidelor variaza pe de o parte sub efectul hormonilor feminini si ai celor care sustin sarcina, pe de alta ca urmare a modificarilor importante de volum pe al viitoarelor mame. Una peste alta: tu decizi!

 

 

Citeste si despre Saptamana 18 de sarcina

Citeste si despre Saptamana 20 de sarcina

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!