Sari la conținut

Schimbările climatice influențează negativ greutatea bebelușilor, la naștere

Oricât de mult am ignora schimbările climatice, se pare că acestea au impact asupra omului chiar înainte ca el să vină pe lume. Conform unui nou studiu, schimbările climatice afectează copiii încă din burta mamei.

Temperaturile extreme din perioada sarcinii ar putea avea un impact negativ asupra greutății la naștere a bebelușilor. Mai exact, expunerea la stresul provocat de frig sau de căldură, în special în ultimele etape ale sarcinii, ar putea duce la nașterea unor copii prea mari sau prea mici pentru vârsta lor gestațională, iar consecințele pot fi destul de grave: greutatea la naștere poate afecta atât dezvoltarea copilului, cât și șansele acestuia de supraviețuire.

Cum impactează stresul provocat de frig sau de căldură greutatea copilului?


Prin intermediul studiului realizat de cercetătorii de la Curtin School of Population Health din Perth, a fost examinați peste 385.000 de sarcini din Australia de Vest, între 2000 și 2015.

Utilizând Indicele universal al climatului termic (Universal Thermal Climate Index - UTCI), care descrie confortul fiziologic al corpului uman în condiții specifice, au fost analizate expunerea la stresul de căldură sau de frig.

Expunerea de la 12 săptămâni înainte de concepție până la naștere a fost analizată pentru a determina dacă aceasta a avut vreun impact asupra greutății la naștere. Din eșantionul studiat, 9,8% dintre copii s-au născut prea mici și 9,9% s-au născut prea mari pentru vârsta gestațională.

Cercetătorii au descoperit că expunerea la frigul extrem sau la stresul termic în timpul sarcinii a crescut riscul de greutate anormală la naștere. Acest lucru ar putea fi cauzat de faptul că expunerile la stres termic cresc deshidratarea și induc stresul oxidativ și răspunsurile inflamatorii sistemice, potrivit cercetătorilor, care pot avea un impact negativ asupra sănătății fătului.

Cine este cel mai expus riscului de stres din cauza căldurii și a frigului

Cele mai expuse persoane au fost cele cu vârsta de 35 de ani sau peste, cele din zonele rurale și cele care au fumat în timpul sarcinii. Acest lucru se adaugă la dovezile tot mai numeroase privind amenințarea pe care o reprezintă schimbările climatice pentru sănătatea reproducerii.

Pe lângă faptul că face ca valurile de căldură și de frig să devină mai frecvente, acestea alimentează bolile transmise prin vectori, dezastrele naturale și lipsa resurselor, toate cu efecte dăunătoare asupra sănătății.

Sursa




 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!