Sari la conținut

Sentimentul de vinovăţie apare încă din sarcină. Nejustificat!

Încă din momentul în care testul ne-a arătat semnul pozitiv începe să se dezvolte un sentiment cu care ne vom confrunta încă mulţi ani de acum înainte – sentimental de vinovăţie, sentimentul că nu suntem suficient de bune, că nu facem suficient de multe şi de bine pentru copilul nostru.

Să trecem cele mai comune lucruri care te fac să te simţi vinovată în sarcină, deşi nu ar trebui.

Strici cheful celorlalţi

Sarcina te face să te simţi obosită, înceată şi, adesea, cu senzaţii de greaţă pe care nu mai ştii cum să le ţii în frâu. Aşa că nu este de mirare că vrei mai repede acasă, că vrei ca lucrurile să se desfăşoare mai încet sau cu puţină agitaţie. Nu, nu este nimic în neregulă cu tine şi nu trebuie să lupţi ca să te comporţi ca şi cum lucrurile ar fi ca înainte.

Mănânci junk food

Junk food este văzut că şi cum ar fi cea mai oribilă şi îngrozitoare chestie pe care ai pute-o face. Desigur, nu are calităţile nutriţionale cele mai bune şi ai şanse mari să te îngraşi şi mai tare. Însă nu este cazul să îţi faci interminabile procese de conştiinţă dacă ai mai trecut din când în când prin astfel de localuri.

Îţi pierzi cumpătul

Oricine este într-o situaţie de stres îşi mai pierde cumpătul din când în când şi reacţionează într-un mod pe care cei din jur îl considera exagerat. Poate că nu mai ai la fel de multă răbdare cu cei din jur în acest moment, dar este ok.

Nu faci exerciţii

Lucrezi şi eşti atât de obosită încât nu vezi cum ai mai putea să ajungi şi până la o sală să faci exerciţii? Mai ai încă un copil şi îţi este şi aşa suficient de greu? Relaxează-te, plimbările pe jos sunt suficiente. Nu trebuie neapărat să ajungi într-o sală ca să se numească că te-ai mişcat.

Nu te simţi prea fericită

Este adevărat că sarcina este descrisă ca o perioadă de fericire şi împlinire maximă. Dar asta nu pentru că ea ar fi în acest fel. Ci pentru că este primul pas, indispensabil, pentru rolul de mama, care este uluitor. Va veni şi senzaţia de fericire, de la sine, chiar dacă nu acum.

Nu ai renunţat cu totul la cafea

Dacă ai băut cafea zilnic, de mulţi ani şi ţi-a intrat atât de tare în obicei încât nici măcar nu ştii cum ţi-ai putea începe ziua altfel nu este de mirare că nu îţi este deloc uşor să renunţi cu totul la ea. Însă nu este o problemă, o ceaşcă de cafea pe zi intra în limitele acceptate. 

Îţi doreşti corpul înapoi

Şi aici nu este vorba numai de silueta. Poţi avea fantasme şi cu lucruri atât de banale precum somnul pe burtă. Este perfect normal să îţi doreşti să te simţi că înainte, să te poţi mişca aşa cum te mişcai înainte. Este adevărat însă că nu te ajuta prea tare să numeri zilele, îţi va lua probabil minim an.

Nu ştii suficiente lucruri despre sarcina / naştere / creşterea copilului

Dacă urmăreşti cumva grupuri pe facebook, situri sau bloguri este posibil să ajungi la concluzia că nu ştii nimic şi că vei fi o mamă îngrozitoare. Mai ales când părerile sunt exprimate într-un mod atât de vehement. Nu te stresa prea tare pentru că simţi că n-ai putea lua vreo poziţie – adesea o abordare echilibrată este cea mai bună.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!