Sari la conținut

Si gravida, si alergica. Vreo problema?

Daca suferi de o alergie si ramai gravida nu e cazul sa intri in panica. E posibil chiar ca sarcina sa fie cea mai linistita perioada din viata ta!

 

O alergie nu e o boala care sa te impiedice sa ramai insarcinata. Chiar ar trebui sa te concentrezi mai mult in mentinerea unui stil de viata sanatos, care sa te pregateasca pentru o sarcina decat sa-ti consumi energia in framantari fara motiv.

Am stat de vorba cu doamna doctor Violeta Perlea, medic primar alergologie si imunologie clinica, despre ce se intampla cu alergiile in sarcina si cu fatul care se dezvolta in burtica unei mamici alergice, care are nevoie de tratament.

 

Alergiile in sarcina se agraveaza sau se tempereaza?

20% dintre gravide au probleme alergice. Aceste alergii sunt fie o prelungire a alergiiilor preexistente sarcinii, fie alergii nou aparute. Alergiile preexistente sarcinii au o evolutie mai degraba buna, mai putin de o treime tind sa se agraveze. Unele gravide se simt asa de bine incat afirma ca ar sta tot timpul insarcinate. Exista, in momentul de fata, o schimabare a teoriilor mai vechi care argumentau starea de bine printr-o imunosupresie generala, ce ar ajuta la mentinerea semigrefei care este fatul. Actual se considera ca mecanismele supresive cele mai importante sunt la nivelul interfetei placentare.

 

Cum pot fi tinute sub control alergiile in sarcina?

Femeia insarcinata, in afara modificarilor fiziologice pe care le poate tolera in grade diferite, prezinta si labilitate emotionala, modificari de imagine corporala, teama de nastere si dorinta, uneori de intensitate foarte mare, de a nu dauna fatului, chiar daca acest lucru i-ar aduce  gravidei prejudicii grave in ceea ce privește sanatatea. Toate aceste aspecte fac ingijirea gravidei complexa. Rezultatele cele mai bune se obtin intotdeauna lucrand in echipa: practic este necesar un parteneriat intre pacienta, ginecolog si alergolog. Stresul poate fi un factor foarte important de agravare a alergiilor in sarcina si uneori este necesara interventia unui psihoterapeut. Climatul familial echilibrat este decisiv.

Exceptand primele trei luni de sarcina, cand este de dorit sa nu se consume medicamente, in restul sarcinii putem trata alergiile, cu beneficii importante pentru mama si impact minim asupra fatului. Mamele trebuie sa stie ca efectele alergiilor netratate asupra fatului pot fi severe, mergand pana la deces. Alergologul este cel care decide oportunitatea interventiei farmacologice, atat la nevoie, cat si pe termen lung.

 

Cum pot fi tratate puseele alergice agresive in sarcina?

Se discuta mult despre efectele teratogene ale medicamentelor si anume capacitatea lor de a determina malformatii fetale. 2-4% din populatia generala prezinta malformatii la nastere, inca 2% se evidentiaza in jurul varstei de 1 an. Dintre acestea, doar o mica parte sunt imputabile consumului farmacologic.

Dupa cum am mentionat, in primul trimestru de sarcina ar fi de dorit sa nu se consume nici un medicament, deoarece atunci are loc organogeneza. Ulterior, se pot folosi medicamente cu indicatie medicala stricta, de preferat din categoria B de sarcina a FDA (Food and Drug Administration). FDA clasifica medicamentele in functie de capacitatea de a induce malformatii fetale, de la A (fara efect teratogen) la X (posibile efecte teratogene, riscurile depasesc beneficiile). Nu exista medicament antialergic incadrat in clasa A.

La nevoie, se pot utiliza tablete sau solutii de antihistaminice: Cetirizina, Loratadina, antiinflamatoare: Montelukast, Zafirlukast. Pacientelor astmatice li pot administra bronhodilatatoare de tipul salbutamolului sau ipratropiumului inhalator, sulfat de magneziu intravenos. Glucorticoizii sistemici trebuie administrati la dozele cele mai mici care controleaza evenimentul. In cazuri selectate, se administreaza adrenalina subcutanat sau intramuscular.

In ceea ce priveste anafilaxia, reactia alergica cea mai severa, fatul este relativ protejat, deoarece placenta nu permite transferul de anticorpi specifici. Mama trebuie insa prompt tratata pentru a nu diminua perfuzia uteroplacentara ce poate antrena deces fetal sau malformatii severe.

 

Alergiile mamei vor fi moștenite de bebelus?

Aceasta  este o intrebare misogina. Si alergiile tatalui pot  fi mostenite. Daca unul dintre parinti este alergic, copilul are un risc de  25-30% de a dezvolta alergii. Daca ambii parinti sunt alergici, riscul crește la 50-60%. Exista, prun urmare, o susceptibiliate genetica in dezvoltarea alergiilor, probabil si in gradul lor de severitate. Asocierea mai multor gene implicate in aparitia unor trasaturi alergice creste sansa dezvoltarii alergiilor. Implicarea factorilor de mediu este foarte importanta si, daca in ceea ce privește zestrea genetica nu putem face nimic deocamdata, putem sa adoptam un stil de viata corect care sa minimizeze riscul aparitiei alergiilor la urmasi.

 

 

 

Recomandari de comportament, stil de viata pentru gravida alergica.

  • Evaluarea alergologica anterior sarcinii este un pas intelept. Pacienta va primi informatii despre starea actuala a bolii alergice, sansele de agravare sau ameliorare, posibilitatea continuarii tratamentelor antialaergice in sarcina, plan de actiune in situatii de urgenta.
  • Plecand de la ideea primum non nocere (n.r. „la inceput, nu dauna”), nu se utilizezeaza farmacoterapie in primele trei luni de sarcina. Evitarea alergenilor sau iritantilor poate creste confortul, fara a fi necesara  interventie farmacologica.
  • Renuntarea la fumat sau la expunerea la fum de tigara si la consumul de alcool sunt de dorit.
  • Imunoterapia specifica cu alergene poate fi continuata in sarcina, eventual cu doze mai mici; nu se fac initieri de desensibilizari in sarcina. Evitarea medicamentelor nonesentiale previne aparitia reactiilor adverse la medicamente.
  • Se prefera nasterea naturala, inclusiv la pacientele astmatice. Manifestarile alergice in timpul travaliuilui sau nasterii apar la 10-20% din cazuri si, de obicei, nu afecteaza cursul nasterii.

Pe doamna doctor Violeta Perlea, medic primar alergologie si imunologie clinica, o poti gasi la Centrul Medical Medsana.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!