Sari la conținut

Studiu: Femeile care devin mame la vârste înaintate trăiesc mai mult

Vârsta la care femeile dau naştere primului copil le poate influenţa longevitatea. Aceasta este concluzia oamenilor de știință de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii San Diego din California, sugerează, într-un studiu publicat joi în ”American Journal of Public Health”, că femeile care devin mame pentru prima oară la o vârstă mai înaintată au şanse să trăiască mai mult.

Potrivit fitpregnancy.com, cercetătorii, conduşi de dr. Aladdin Shadyab, au luat în calcul date de la 20.000 de femei care au luat parte la programul ”Women’s Health Iniţiative”, un studiu naţional care s-a desfăşurat între anii 1991 şi 2012. Dintre acestea, 54% au ajuns la vârsta de 90 de ani.
În același timp, specialiştii au concluzionat că majoritatea femeilor care au ajuns la 90 de ani erau absolvente de colegiu, erau căsătorite şi aveau un venit mai mare. De asemenea, era mai puţin probabil ca acestea să sufere de obezitate sau de boli cronice.

La fel de important este și numărul de sarcini, dr. Aladdin Shadyab declarând că ”femeile care aveau între două şi patru sarcini aveau mai multe şanse de a trăi cel puţin nouă decenii, în comparaţie cu cele cu o singură sarcina”.

►Citește și Mamă la 70 de ani. O femeie din India a născut un băiețel perfect sănătos

Totodată, cel care a condus echipa cercetătorilor implicați în acest studiu a atras atenţia că aceste concluzii nu ar trebui să le încurajeze pe cele care doresc să devină mame să amâne acest lucru. ”Descoperirea noastră nu sugerează faptul că femeile ar trebui să întârzie momentul primei sarcini din cauza riscului de complicaţii obstretice, printre care se număra diabetul gestational şi hipertensiunea, care sunt mai des întâlnite la vârste materne înaintate”, a spus Shadyab.

În România, vârsta medie a mamei la naștere a fost de 28,3 ani anul trecut, în ușoară creștere față de 2014, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică (INS).

“În anul 2015, vârsta medie a mamei la naștere a fost 28,3 ani, în ușoară creștere față de anul 2014 (28,2 ani), iar vârsta medie la prima naștere a fost egală cu cea din anul precedent (26,8 ani). Mamele din mediul rural au născut, în medie, la o vârstă mai mică, 26,8 ani (24,4 ani la prima naștere) comparativ cu cele din mediul urban, unde vârsta medie la naștere a fost de 29,5 ani (28,4 ani la prima naștere)”, se arată în document.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!