Sari la conținut

Studiu: Suplimentele alimentare consumate în perioada sarcinii nu influenţează sănătatea copilului

Suplimentele alimentare consumate de viitoarea mamă nu sunt suficiente pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a copilului, arată rezultatele unui studiu publicat in The Lancet, una dintre cele mai vechi reviste de specialitate din domeniul medicinei.

Dieta specială adoptată de mamă în perioada sarcinii poate preveni acumularea de kilograme suplimentare, în sarcină, şi corecta deficienţele nutritive ale mamei, dar nu are niciun impact asupra sănătăţii copilului.

Printre cele mai întâlnite deficienţe din timpul sarcinii se află anemia feriprivă, care afectează 30-40 % dintre femeile însărcinate, chiar şi pe acelea foarte tinere.

La 20 de săptămâni de sarcină, rezerva de fier a organismului (cea economisită datorită absenței menstruaţiilor) este aproape terminată chiar în momentul în care bebelușul aflat în creștere are mai mare nevoie de noi globule roșii. Acest lucru o va expune pe viitoarea mamă riscului de anemie, ceea ce înseamnă un nivel scăzut de fier. Deși toate femeile însărcinate sunt expuse riscului de anemie, cele care au avut sarcini recente, poartă mai mulți fetuși, sau au fost subnutrite în orice perioadă din timpul sarcinii au un risc și mai mare de a face anemie.

Şi, deşi este adevărat că suplimentele de fier reduc deficienţa de fier şi ajută corpul să producă mai multe celule roşii, nu vor avea niciun impact asupra micuţului. Cu toate acestea, nivelul de hemoglobină  trebuie menţinut în limite normale, pentru a preveni naşterea premature sau riscul de avea un copil cu greutate scăzută la naştere.

Autorii studiului subliniază că suplimentele de fier, vitamine şi alte minerale nu pot îmbunătăţi starea de sănătate dacă sunt consumate doar pentru o perioadă particular de timp, precum sarcina.

Studiiile sugerează că suplimentele de vitamina B6, zinc, iod, consumate de femeile gravide îmbunătăţesc abilităţile cognitive şi motorii ale mamei numai dacă mama este subnutrită, dar nu există dovezi concludente că ar putea fi benefice pentru făt, a declarat obstreticianul R. Malea, co-autor al studiului. 

Sursa

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!