Sari la conținut

Taierea cu intarziere a cordonului ombilical, benefica copilului

Taierea cordonului ombilical imediat dupa nastere - o practica medicala curenta - face ca bebelusul sa se confrunte cu un risc crescut de deficienta de fier, afirma autorii unui studiu recent, publicat in Revista National Institute for Health and Care Excellence.

Pastrarea cordonului ombilical timp de cateva minute dupa nastere permite sangelui din cordon sa fie transferat in organismul bebelusului. Rezultatele complete ale studiului vor fi publicate anul viitor, dupa finalizarea cercetarilor, dar rezultatele preliminare sunt certe.

►Citeste si 8 lucruri despre cordonul ombilical pe care nu le stiai

In multe tari, procedura standard referitoare la cordonul ombilical al bebelusului vizeaza taierea acestuia la mai putin de un minut dupa nastere. Insa taierea prea rapida a acestui cordon reduce cantitatea de sange care este transferata de la mama la bebelus prin intermediul placentei, afectand astfel depozitele de fier din organismul nou-nascutului. Exista insa si riscul ca amanarea pe o perioada mai lunga a taierii cordonului ombilical sa expuna bebelusul in fata unui risc crescut de icter.

Dupa nastere circulatia sangvina prin cordonul ombilicat are o alta compozitie care se schimba imediat ce copilul ia prima gura de aer. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda in prezent ca aceasta taiere sa fie realizata intr-un interval de timp cuprins intre un minut si trei minute dupa nasterea bebelusului.

►Citeste si Îngrijirea bontului ombilical al nou-născutului

Cel mai recent studiu in domeniu, realizat pe un esantion de 3.911 mame si bebelusii lor, a evidentiat faptul ca amanarea taierii cordonului ombilical nu a dus la cresterea riscului de hemoragie interna nici la o scadere a concentratiei de hemoglobina pentru mame, dar bebelusii lor au fost mai sanatosi. Atunci cand aceasta taiere a fost amanata si s-a realizat la 10 minute dupa nastere,  bebelusii au avut concentratii de hemoglobina mai mari in primele 1-2 zile dupa nastere si au prezentat un risc mai mic de a suferi de deficienta de fier in primele sase luni de viata extrauterina.

Afla mai multe despre ingrijirea ombilicului.


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!