Sari la conținut

Teste fetale non stres

O serie de teste fetale pot fi facute in cursul sarcinii, dupa 26 de saptamani, pentru a verifica starea de sanatate a bebelusului. Cunoscute sub nume de Teste fetale non stres, acestea nu au niciun impact asupra mamei sau bebelusului.

 

Cand se recomanda Testul Non Stres

Nu toate femeile gravide fac aceste teste. Ele sunt recomandate atunci cand doctorul suspecteaza ca poate sa fie o problema. Situatiile cel mai des intalnite sunt:

- este o sarcina cosiderata a fi cu risc crescut

- exista o problema medicala, cum ar fi diabetul, tensiunea crescuta etc

- sarcina a depasit termenul de 40 de saptamani

Aceste teste se pot repeta de mai multe ori pana la nastere, in functie de recomandarile doctorului. Trebuie atras atentia asupra faptului ca nu toate rezultatele negative indica faptul ca exista o problema de sanatate pentru bebe.

 

Cum se desfasoara Testul Non Stres

Durata testului este de 20 de minute sau mai mare. In acest timp trebuie sa stai intinsa pe un pat, avand pe burta doua benzi cu senzori ce inregistreaza bataile de inima ale bebelui si contractiile uterului. Ii vei putea auzi bataile inimii si le vei putea vedea pe monitor. Este posibil sa ti se ceara sa indici atunci cand il simti miscandu-se.

Daca bebelusul nu se misca este posibil sa doarma. Asa ca se va incerca stimularea sa, de obicei printr-un pahar de suc sau printr-un sgomot. Daca bebelusul nu se trezeste testul se poate prelungi sau se incearca intr-o alta zi.

 

Rezultatele Testului Non Stres

Acest test porneste de la premiza ca bataile inimii bebelusilor se intetesc atunci cand se misca, la fel cum se intampla si in cazul oamenilor mari. Pentru ca rezultatele sa se considere normale in timpul miscarii bataile inimi trebuie sa se inteteasca cu minim 15 batai pe minut fata de un ritm normal si acest lucru sa se intample de doua ori in cursul unui interval de 20 de minute.

Rezultatele slabe pot indica o deficienta in oxigenarea bebelusului si atunci sunt indicate noi teste pentru a confirma rezultatul. 

 

Testul de Stres la Contractii

Acest test va indica doctorului cat de bine se va descurca bebelusul in timpul nasterii. In timpul contractiilor bebelusul primeste mai putin oxigen, ceea ce in general nu este o problema, insa unii bebelusi pot sa sufere din aceasta cauza. 

In timpul acestui test ti se vor stimula contractiile uterului cu ajutorul medicamentelor. Contractiile se vor simti, insa nu vor fi la fel de dureroase pentru tine ca cele de la nastere.

Rezultatul testului este bun daca imediat dupa contractii bataile inimii se intetesc. Daca numarul lor se micsoreaza este posibil sa ti se recomande cezariana. 

 

Profilul Biofizic

Este o combinatie intre Testul Non Stres si ecografia fetala. El monitorizeaza miscarile bebelusului, lichidul amniotic, respiratiile, tonusul muscular. In functie de rezultate ti se poate recomanda o ingrijire speciala si, uneori, si nasterea anticipata.  

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!