Sari la conținut

Travaliul femeii de azi dureaza mai mult decat acum 50 de ani

Intreg procesul fiziologic care se petrece in organsmul femeii, pentru a aduce pe lume un copil a devenit mult mai lung, fata de ceea ce se petrecea in urma cu 50 de ani.

Durata travaliului, ca parte a procesului de nastere naturala este mai lung pentru femeile de azi cu circa doua-trei ore, fata de ce se intampla in urma cu 50 de ani. Concluzia este urmarea unui studiu care a comparat datele din fisele medicale de acum 50 de ani cu cele de azi. Concluzia a fost aceea ca nasterea naturala a unui copil dureaza mai mult in prezent decat in urma cu 50 de ani.

In anii '60, travaliul femeilor dura cu doua-trei ore mai putin decat in ziua de azi, este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Institutul  Nationale de Sanatate din SUA.  Noile data arata ca doctorii trebuie sa redefineasca travaliul "normal", care este raportat la o unitate de timp care in prezent este mult mai lunga. Orele suplimentare de travaliu sunt cele din prima parte a procesului, si cea mai lunga, se arata in studiul publicat in American Journal of Obstetrics & Gynecology.

O a doua concluzie a studiului este aceea ca varsta mamelor, din ziua de azi, este mai mare decat a varsta femeilor care aduceau pe lume primul lor copil acum 50 de ani, in medie cu 7 ani. Femeile din ziua de azi cantaresc mai mult, iar nou-nascutii lor sunt mai mari decat copiii nascuti acum 50 de ani. Acesta este unul din cauzele care duc la un travaliu mai indelungat. 

Citeste si:
Nasterea cu sau fara anestezie epidurala


Dar, in ansamblu feomenul nu poate fi explicat de oamenii de stiinta. O posibila cauza poate sa fie utilizarea calmantelor, o practica mult mai raspandita acum, decat in urma cu 50 de ani. In anii 50 doar 4% dintre femei apelau la calmante, in timp ce in prezent 55% dintre  femeile aflate in travaliu opteaza pentru injectia epidurala. Calmantele determina o incetinire a travaliul cu 40 pana la 90 de minute, scrie Reuters.

Cea mai importanta concluzie a studiului este ca doctorii trebuie sa redefineasca conceptul de travaliu "normal", bazat pe datele din urma cu jumatate de secol. Pana acum, doctorii considerau ca travaliul este anormal daca nu exista schimbari la nivelul cervixului dupa ce trec doua ore din prima parte a travaliului, intervenind cu medicamente pentru inducerea travaliului sau operatie cezariana.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!