Sari la conținut

Uluitoarele transformari din organismul matern

Pe parcursul celor noua luni de sarcina copilul tau creste de la un ac de gamaie la circa 3 kilograme, iar pentru aceasta au loc in organismul tau o serie de uluitoare transformari.

Iti creste inima - progesteronul inmoaie articulatiile, iar volumul cutiei toracice creste pentru a face lor organelor care vor fi impinse cresterea in volum a uterului. Inima creste cu circa 25% ca urmare a efortului suplimentar pe care il face, dar dupa nastere revine foarte repede la normal.

Oasele se inmoaie, la propriu. Nivelul ridicate de hormoni estrogeni si relaxin fac ca toata structura scheletica, plus ligamente si articulatii sa se relaxeze. Musculatura preia o parte din presiunea suplimentara ceea ce face sa apara durerile de spate.

Edemele sunt obisnuite si nu sunt semnul unor efectiuni. Lichidul interstitial este in exces, ceea ce face ca posibile edemele, cel  mai frecvent la nivelul gleznelor.

Pielea isi modifica structura. Pielea produce mai mult colagen, ca sa se poata intinde. In cazul in care acest proces este incolplet apar vergeturi. le poti preveni mancand alimente bogate in vitamina C si band apa multa.

Citeste si:
Ghidul hormonilor de sarcina


Venele isi dubleaza volumul. cantitatea suplimentara de sange, faca ca sistemul vasculara sa-si creasca capacitatea. De aici riscul de aparitie al varicelor.

Parul devine lucios si mai gros din cauza excesului de estrogen pe care le conţine. Firul de par este mai gros pentru ca procesul de crestere este incetinit.

Ai mai mult sange. Volumul total de sange creste cu 50% , iar cantitatea de sange pompata la fiecare bataie a inimii creste cu 40%. Ai cu 20% mai multe celule rosii, decat inainte de sarcina.

Simtul olfactiv este accentuat. Modificari din timpul sarcinii sunt conectate cu simtul mirosului (si nu cu simtul gustului asa cum ai putea crede). Nouazeci la suta din capacitatea dumneavoastră de a simtii gustul este conectata cu simtul olfactiv. Acesta este si motivul pentru care femeile insarcinate sunt foarte sensibile la mirosuri, scrie babyexpert.com.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!