Sari la conținut

Vaccinul împotriva COVID-19 este sigur pentru femeile însărcinate, conform experților medicali

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) susține că vaccinul COVID-19 nu crește riscul de avort spontan și de malformații congenitale la femeile gravide.

Potrivit raportului, CDC a urmărit 1.613 femei gravide care au primit vaccinul împotriva COVID-19 în diferite stadii ale sarcinii. Femeile din studiu au născut în cele din urmă 1.634 de sugari, inclusiv 42 de gemeni.

„Am analizat datele disponibile în prezent și nu am găsit dovezi de creștere a avortului spontan și nici dovezi ale unor rezultate negative disproporționate la naștere la sugari”, a declarat ofițerul medical al CDC, Dr. Christine Olson.

Dintre cei 1.634 de nou-născuți, nu au existat decese. 99 dintre ei s-au născut prematur, 45 au fost considerați mici pentru vârsta lor gestațională și 158 au necesitat terapie intensivă. Dr. Olson a luat în calcul și riscul normal de 12,8% de avort spontan până în a 20-a săptămână de sarcină. 45 dintre copii s-au născut cu malformații congenitale, dar dr. Olson nu a găsit „niciun tip neobișnuit sau grupuri de malformații congenitale”.

Dr. Elyse Kharbanda de la Institutului HealthPartners a precizat că din cele 11.300 de nașteri vii din decembrie 2020 până în iulie 2021, au fost înregistrate 26 de nașteri cu bebeluși morți din cauza „complicațiilor placentare, obstetricale și a comorbidităților materne.”

„Nu au fost identificate modele referitoare la momentul expunerii la vaccin sau la etiologia nașterii bebelușilor morți”, a explicat Kharbanda. Raportul a relevat, de asemenea, că persoanele însărcinate „se confruntă cu un risc mai mare de cazuri mai severe de COVID-19” și „șanse de naștere prematură”.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!