Sari la conținut

Vizita la dentist, în timpul sarcinii. Când sunt permise intervențiile stomatologice

Ești însărcinată și te temi de o vizită la stomatolog? În prezent, consultaţia dentară în timpul sarcinii e nu doar sigură, ci mai ales indicată. În plus, tratamentul dentar se poate efectua în condiţii normale pe toată perioada sarcinii, cu condiţia să-ți informezi medicul stomatolog despre istoricul tău medical.

Ideal ar fi ca problemele stomatologice să fie rezolvate înainte de sarcină deoarece se poate ajunge în situaţia administrării unor tratamente de urgenţă, total inadecvate pentru o femeie însărcinată. Însă sarcina produce modificări hormonale constante, determinând schimbări în compoziţia salivei care favorizează depunerea plăcii bacteriene pe suprafeţele dentare şi un atac acid mai puternic decât în mod normal. Asta se va traduce în gingii inflamate, ce vor reţine resturi alimentare, care pot cauza inflamaţii şi posibile probleme.

Prin urmare, există șanse mari să ai nevoie de un consult stomatologic în timpul sarcinii. În plus, detartrajul este cel mai indicat tratament profilactic, ce are ca scop obţinerea unei stări de igienă orală optimă prin: controlul periodic al igienei dentare, detartraj, periaj profesional - astfel reducându-se inflamaţia gingivală apărută în sarcină. Sunt indicate controale regulate şi, cel puţin două igienizări pe perioada sarcinii pentru a evita complicaţiile dentare şi parodontale.

Dinţii permanenţi ai copilului îşi încep dezvoltarea intrauterin şi, la fel ca nutriţia mamei, starea de sănătate generală influenţează sănătatea dentară. Practic, mamă sănătoasă egal copil sănătos, iar menţinerea unei bune igiene orale este cel mai înţelept lucru, nu doar în timpul sarcinii, ci pe durata întregii vieţi.

Este permisă radiografia dentară în timpul sarcinii?

Cu siguranță, ai remarcat atenționările din centrele de imagistică unde se realizează radiografiile. Există temeri că razele X pot afecta fătul deoarece mai multe studii au demonstrat că radiaţiile intense pot crea probleme viitorului copil (de exemplu probleme cu memoria sau cu ochii). Cu toate acestea, specialiştii subliniază faptul că majoritatea radiografiilor nu prezintă riscuri pentru făt. Colegiul American de Radiografie a declarat că nicio diagnosticare cu raze X nu afectează fătul deoarece radiaţiile au intensitate scăzută. O radiografie dentară expune fătul la o iradiere de 500.000 de ori mai mică decât doza limită, similară cu iradierea naturală la care oricum este expus.
Cum dezvoltarea organelor copilului se petrece în timpul primului trimestru de sarcină este indicat să eviți pe cât posibil radiografia dentară. La fel și tratamentele pentru albirea dinților. În prezent nu există studii ştiinţifice care să ateste dacă aceste tipuri de proceduri au sau nu efect negativ în timpul sarcinii. De aceea, este recomandată evitarea sau amânarea unor astfel de proceduri.

Anestezia dentară în timpul sarcinii

Se poate face anestezie dentară în timpul sarcinii? Dacă sunt necesare intervenții ample, atunci cantitatea de anestezie administrată ar trebui să fie la cote minime, dar suficient de mare încât să nu provoace stres sau durere. De asemenea, sunt importante substanțele folosite din cauza efectelor secundare pe car ele pot avea. Astfel, potrivit studiilor de specialitate, anesteziile din clasa de toxicitate B (xilina) şi C (mepivacaina), care prezintă un risc relativ scăzut, se recomandă temporizarea lor în primul trimestru de sarcină, în care are loc organogeneza. Un alt anestezic folosit cu regularitate de stomatologi, lidocaina, este cel mai folosit şi recomandat atunci când se tratează femei însărcinate. Însă, ca orice substanţă, şi aceasta are un efect advers: ajunge la placentă după administrare.

►Citește și Medicamente interzise în timpul sarcinii

Atenție la antibiotice!

Din păcate, în unele cazuri, antibioticele sunt indispensabile tratamentului afecţiunilor dentare, a prevenirii sau tratării infecţiilor. Însă trebuie să ai și acordul medicului ginecolog care îți supraveghează sarcina. Nu uita că streptomicina, kanamicina, gentamicina, tetraciclina sunt total contraindicate în timpul sarcinii!

Sursa: mouthhealthy.org

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!