Sari la conținut

10 semne care arată că e posibil să ai probleme cu tiroida

Când vine vorba de sănătate, întotdeauna zicem că nu ni se poate întâmpla nouă. Și pentru că multe dintre afecțiuni nu ne lovesc în față cu niște simptome clare, nici nu le băgăm de seamă. La mine s-a întâmplat cu mult timp în urmă, după ce am terminat facultatea. Exact în anul de după licență. Mă simțeam obosită chiar și când dormeam, simțeam o veșnică stare de agitație, deși nu mai aveam motive, iar somnul meu nu mai avea același ”gust”. Mai mult, parcă avem dese stări de sufocare. Doar o coincidență a vieții a făcut să își plimbe un medic de la Parhon degetele la baza gâtului meu, ca să exclame cu pasiunea omului de meserie: ”probleme cu tiroida, bineînțeles!”. Am urmat tratament mulți ani, inclusiv în sarcină, până când s-a stabilizat funcția tiroidei. Acum sunt bine, dar mă uit des în oglindă, să văd cum mai arată fluturașul de acolo.

Tiroida – acel fluturaș de la gât

Tiroida este o glandă în formă de fluture, situată în centrul gâtului, la jumătatea distanței dintre partea inferioară a bărbiei și golul moale de la baza gâtului. Pe scurt, tiroida servește drept termostatul organismului, care reglează energia, temperatura și metabolismul. Printr-o serie de reacții chimice, acestea controlează totul de la starea noastră de spirit, la ciclurile menstruale – fără a mai vorbi despre o mie de alte funcții, inclusiv cât de eficient ardem calorii și cât de ușor pierdem în greutate. Este motivul pentru care fiecare femeie ar trebui să își facă periodic un control pentru a vedea dacă are probleme cu tiroida.

Tipuri de probleme tiroidiene

Există hipotiroidismul sau insuficiența funcției glandei tiroide. Aceasta înseamnă că energia și metabolismul sunt scăzute. De asemenea, hipertiroidismul sau supra-funcționarea glandei tiroide. Și mai sunt afecțiuni ale tiroidei autoimune. Aceasta include atât boala Hashimoto, unde tiroida este inactivă, cât și boala Graves, unde este hiperactivă.

10 semne ale unei probleme tiroidiene

1. Probleme de greutate

Dacă am încercat dietă după dietă și exerciții de tot felul fără succes, nu înseamnă neapărat că nu le facem noi bine. Ar putea fi pentru că nu putem arde calorii din cauza unei funcționări scăzute a glandei tiroide. Acesta este un moment foarte bun pentru a afla dacă tiroida este cauza. Pe de altă parte, dacă pierdem în greutate foarte mult, acesta poate fi un semn de hipertiroidism și merită o vizită la medic pentru a efectua niște analize de sânge.

2. Probleme cu energia

Tiroida dictează nivelul de energie pe care îl avem. Dacă suferim de hipotidoidism, s-ar putea să ne simțim mai obosiți decât în mod normal. În timp ce acest lucru poate fi legat de alte probleme cum ar fi anemia sau infecțiile virale, energia scăzută este unul dintre cele mai frecvente simptome ale unei tiroide deficitare. Pe de altă parte, atunci când tiroida este hiperactivă, simțim că avem foarte multă energie. Dacă oricare dintre acestea sunt simptome noi, trebuie să luăm în considerare efectuarea testelor specifice și un consult la specialist.

(...)

Citeşte mai mult pe florinabadea.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!