Sari la conținut

12 mituri ale răcelii și gripei

Pe măsură ce sezonul rece se instalează, este foarte probabil ca tu sau cineva din familia ta să fi luat deja contact cu virusurile respiratorii. A scăpa de acești oaspeți nedoriți – sau chiar evitarea loc cu totul – începe cu a ști care sunt strategiile pe care le putem folosi.

Mitul nr. 1 – Vaccinul antigripal provoacă gripa

De ce nu este adevărat: virusurile din vaccinul antigripal sunt inactive, ceea ce înseamnă că într-adevăr nu pot provoca infecții. Vaccinul antigripal poate provoca simptome de gripă, totuși, admite Susan Coffin, M.D., director medical pentru prevenirea și controlul infecțiilor la Spitalul de Copii din Philadelphia. "Există, de asemenea, atât de multe alte virusuri respiratorii care plutesc pe acolo încât ai putea prinde unul după ce ai primit vaccinul antigripal, și poate părea ca și cum din cauza vaccinului le-ai fi luat. Dar nu este așa."
Spre deosebire de vaccinul antigripal simplu, vaccinul antigripal nazal (Vaccinul împotriva gripei vii atenuate sau LAIV, cunoscut și sub numele de FluMist) conține viruși vii. "Cu toate acestea, virușii sunt slabi și nu ar trebui să provoace gripa", spune Dr. Coffin. "Reacțiile ușoare provenite din vaccinul antigripal nazal pot include nasul curgător, congestie nazală sau tuse, frisoane, oboseală și slăbiciune, dureri în gât și dureri de cap. Aceste efecte secundare sunt ușoare și dispar rapid, în comparație cu simptomele gripei", spune ea.

Mitul nr. 2 – Poți răci dacă îți este frig

De ce nu este adevărat: Majoritatea oamenilor știu că doar un virus rece provoacă o răceală. Dar mulți se agață de convingerea că ieșitul afară cu haine subțiri (sau cu părul umed) într-o zi rece va agrava simptomele unui virus rece. Acest lucru este, de asemenea, neadevărat. "Cred că această concluzie vine de la oamenii care văd persoane care se îmbolnăvesc în lunile cele mai reci, iar acest lucru este adevărat", spune Dr. Coffin. Adevăratul motiv? Proximitate. În general, oamenii petrec mai mult timp în interior, destul de aproape unii de ceilalți și își ating mâinile sau întră în contact persoane care tușesc și strănută. Așa că virușii tind să circule și să lovească mai multe persoane.

Mitul nr. 3 –  Ar trebui să eviți lactatele dacă ești bolnavă

De ce nu este adevărat: flegma este mucusul gros și lipicios din partea din spatele gâtului când o persoană este răcită. "Consumul de lapte poate face flegma mai groasă și mai iritantă decât ar fi în mod normal, dar nu determină organismul să facă mai multă flegmă", spune James Steckelberg, medic, consultant în divizia de boli infecțioase și profesor de medicină la Mayo Medical School din Rochester, Minnesota, acesta este un mit. De fapt, dr. Steckelberg recomandă ca persoanele răcite să bea sau să mănânce produse lactate, cum ar fi supe pe bază de cremă, înghețată, budincă sau lapte, deoarece liniștesc durerile de gât.
Dacă descoperi că tu sau copilul tău dezvoltați sinuzită (inflamația sinusurilor) și/ sau infecții ale urechii după consumarea produselor lactate, poate fi implicată o alergie la lactate. Discută despre asta cu medicul tău sau cu medicul pediatru al copilului.

Mitul nr. 4 –  Dacă nu ai febră, nu ești contagioasă
 

De ce nu este adevărat: dacă ai răceală, ești cel mai contagios pentru primele 2 - 3 zile, indiferent dacă ai febră sau nu, potrivit Institutelor Naționale de Sănătate. „Uneori, la noi, febra este Marea Finală a răcelii tuturor - apare până la sfârșit”, spune Mary Linda Swiatek, mama a doi copii, cu vârste între 14 și 12 ani, în Lake Mary, Florida. Swiatek spune că a fost conștientă de mult timp că contagiozitatea poate preceda simptomele vizibile. Faza contagioasă a unui virus rece se termină, de obicei, în ziua 7 - 10.

Mitul nr. 5 –  Răceala ta s-ar putea transforma în gripă

De ce nu este adevărat: gripa și răceala obișnuită sunt cauzate de diferiți viruși. Așadar, nu se poate „transforma” într-o adevărată gripă. În general, gripa este mai rea decât răceala, cu simptome mai intense, cum ar fi febra, dureri musculare și oboseală extremă. În general, răcelile nu duc probleme grave de sănătate, cum ar fi pneumonie, infecții bacteriene sau spitalizări.

Mitul nr. 6 – Gripa nu este chiar atât de gravă

De ce nu este întotdeauna adevărat: majoritatea persoanelor care au gripa vor avea un caz ușor și nu vor avea nevoie de îngrijiri medicale sau medicamente antivirale. Se vor recupera complet în mai puțin de două săptămâni. De asemenea, gripa poate agrava problemele de sănătate cronică. De exemplu, persoanele cu astm pot avea atacuri de astm în timp ce au gripă, iar persoanele cu insuficiență cardiacă congestivă cronică pot constata că gripa agravează această afecțiune.

Mitul nr. 7 – Stai departe de persoanele bolnave că așa e cel mai bine

De ce nu este întotdeauna adevărat: a sta departe de persoanele bolnave este o modalitate de evitare a îmbolnăvirii, dar nu este dovedit. La urma urmei, oamenii pot fi contagioși fără să prezinte simptome (vezi Mitul nr. 4). Experții arată că vaccinul antigripal este cea mai bună măsură preventivă împotriva gripei. Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare (ACIP) care recomandă CDC în problemele de vaccin, recomandă tuturor persoanelor cu vârsta de 6 luni și mai mari să primească o vaccinare antigripală anuală. Dar până când tu sau copilul tău vă puteți vaccina - sau dacă alegeți să nu, spălarea mâinilor în mod regulat va ajuta la evitarea atât a răcelii, cât și a gripei. Și da, evitați contactul direct cu persoanele vizibil bolnave ori de câte ori este posibil.

Mitul nr. 8 – Dacă ai gripă, vei fi imună după aceea

De ce nu este adevărat: Deși devii imun la un singur virus gripal pe care l-ai contractat, după ce gripa își continuă cursul, poți contracta încă un virus gripal diferit, un virus rece sau un virus care provoacă pneumonie, potrivit Dr. Coffin.

Mitul nr. 9 – Dacă urăști vaccinul, poți folosi spray-ul nazal în schimb

De ce nu este întotdeauna adevărat: Vaccinul antigripal nazal este aprobat de FDA pentru utilizare la persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 2 și 49 de ani, care nu sunt însărcinate. Cei care nu sunt eligibili pentru vaccinul LAIV includ:
• Persoanele cu risc ridicat de complicații ale gripei, inclusiv cele cu boli cronice sau cardiace pulmonare, cum ar fi astmul sau boala reactivă a căilor respiratorii; persoane cu afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau insuficiența renală; sau persoane cu boli care slăbesc sistemul imunitar sau care iau medicamente care pot slăbi sistemul imunitar.
• Copii mai mici de 5 ani cu istoric de respirație șuierătoare
• Copii sau adolescenți care primesc aspirină
• Femeile însărcinate
• Persoanele care au alergie severă la ouăle de pui sau care sunt alergice la oricare dintre componentele vaccinului cu spray nazal
 

Mitul nr. 10 – Dacă nu ai gripă până în luna ianuarie, e deja târziu și nu mai poți lua

De ce nu este adevărat: „Nu este niciodată prea târziu pentru a lua gripă”, spune dr. Coffin. Sezonul gripei se ridică de cele mai multe ori în februarie, dar se poate extinde până în luna mai. Deoarece nimeni nu poate prezice cu exactitate când virusul gripal va lovi pentru ultima dată, atâta timp cât vaccinul este disponibil, nu este niciodată prea târziu să-l obții.

Mitul nr. 11 – Nu este necesar să te vaccinezi în fiecare an

De ce nu este adevărat: virusurile gripale se schimbă de la an la an, ceea ce înseamnă două lucruri: în primul rând, puteți lua gripa de mai multe ori pe parcursul vieții. Imunitatea (protecția naturală care se dezvoltă împotriva unei boli după ce o persoană a suferit acea boală), care se construiește din faptul că gripa cauzată de o tulpină de virus nu oferă întotdeauna protecție atunci când o nouă tulpină circulă. În al doilea rând, este posibil ca un vaccin împotriva virusurilor gripale care a circulat anul trecut să nu protejeze împotriva noilor virusuri. "De aceea, vaccinul antigripal este actualizat pentru a include viruși actuali în fiecare an. Un alt motiv pentru a primi un vaccin antigripal în fiecare an este că, după ce te-ai vaccinat, imunitatea scade în timp", explică Dr. Coffin. Imunitatea ta poate fi prea scăzută pentru a oferi protecție după un an.

Mitul nr. 12 – Medicamentele antigripale îți tratează răceala

De ce nu este adevărat: medicamentele antigripale funcționează numai împotriva virusurilor gripei. Acestea nu vor ajuta la reducerea simptomelor din cauza răcelii obișnuite sau a altor boli asemănătoare gripei cauzate de viruși, altele decât virusurile gripei. Și dacă ai medicamente antigripale „rămase” pe care te gândești să i le dai unui alt membru al familiei care pare să aibă gripa? "Nu, nu! Te rog, nu!" spune Dr. Coffin. „Nu este niciodată OK să împărtășești medicamentele cu altcineva. În plus, nu va funcționa”. Doar medicul tău te poate testa pentru a verifica dacă ai gripă.

Sursa

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!