Sari la conținut

5 convingeri care îmi simplifică viața și o fac mai frumoasă

La voi ce face diferența între o zi bună și una nasoală?

Oricât aș vrea să dau vina pe circumstanțe, pe norocul, relele intenții sau nepăsarea altora îmi dau seama că nu are rost să mă amăgesc. Dacă e să fiu sinceră (și n-am motive să nu fiu), să pasez vina pentru dispozițiile mele emoționale neplăcute undeva în exteriorul meu nu m-a ajutat niciodată. Nu mi-a readus cheful de viață și nu m-a făcut să mă simt mai capabilă sau mai realizată.

Sunt, desigur, lucruri pe care le pot face ca să văd lumea cu ochi mai buni, fără ca asta să însemne că îmi pun ochelarii cu lentilă roz și o dau într-un optimism din ăla exagerat. În primul rând mă pot uita în ograda mea, să văd ce programe rulează în backgroud și-apoi să scap de balastul de convingeri care îmi îngreunează inutil viața.

O parte din credințele după care mă ghidez și îmi trăiesc viața de vreun an încoacec sunt și cele de mai jos.

Cu cât mai devreme renunțăm la speranța unui trecut mai bun, cu atât mai bine
– Vorbele îi aparțin lui Irvin Yalom. Ziceți voi dacă n-are dreptate! Chiar dacă ajungem să explorăm trecutul în terapie sau – tangențial – în coaching, o facem pentru a avea un prezent trăit frumos, liniștit, împăcat. Trecutul nu poate fi schimbat, viitorul sperăm să îl avem dar nu primim garanții de la nimeni, așa că ne rămâne să fim cât mai mult prezenți, împliniți și recunoscători aici și acum.

Nu e treaba mea sa salvez pe nimeni
– Ohooo! Salvatorul din mine se mai cutremură uneori când sesizează câte o ocazie să se activeze, dar e unul din lucrurile la care am lucrat intens în ultima vreme și sunt mândră că, de cele mai multe ori, reușesc să nu îmi mai asum rolul de salvator și sfătuitor și să mă limitez la a pune întrebări sau a oglindi lucruri pe care îl aud pe celălalt că le spune.

(...)

Citeşte mai mult pe cristinaotel.ro

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!