Sari la conținut

5 replici pe care mamele nu vor sa le mai auda

Bebelusii vor fi intotdeauna un subiect extrem de comentat mai ales intre membrii familiei sau intr-un grup de parinti. Chiar si conversatiile cu persoanele pe care abia le-ai intalnit se pot invarti in jurul… copiilor. Insa anumite remarci ar trebui sa ramana in tacere. Iata cinci exemple de replici pe care mamele nu vor sa le mai auda…

Un bebelus in viata unei femei aduce pe langa zambete, gangureli, nopti albe si multa fericire si o multime de sfaturi pe care proaspata mamica le primeste de la oricine. Incepand cu membrii apropiati ai familiei si pana la colegi, vecini, vanzatoarea de la piata sau chiar de la alte mamici necunoscute pe care le intalneste in parc. Cu siguranta, ti s-a intamplat si tie! Fiecare are propria varianta despre ce trebuie si ce nu trebuie sa faci. Dar formuleaza si intrebari pe care, poate, te-ai cam saturat sa le tot auzi. E posibil chiar si tu sa fi procedat la fel ca ceilalti, fara sa-ti dai seama ca ai gresit.

Iata care sunt cele 5 replici pe care mamele nu vor sa le mai auda:

1. “De ce nu se misca mai mult? Ar trebui sa fie mai energic…”

Fiecare bebelus are propriul ritm de dezvoltare si nu este o regula ca un pui de om de numai trei lui trebuie sa dea din maini si din picioare incontinuu. Exista si bebelusi mai linistiti, nu atat de energeci, care stau intr-un singur loc si cerceteaza cu ochisorii lor intreaga incapere in care se afla: mobila, fereastra, becul etc. De asemenea, este gresit sa faci comparatia intre bebelusul tau, de exemplu, care are doar patru luni si care se misca incontinuu, si cel al prietenei tale, in varsta de 8 luni, care nu se agita mai deloc. Incearca sa nu evidentiezi acest lucru.

2. “Nu seamana deloc cu tine”

In momentul in care bebelusul isi face aparitia pentru prima data intr-un anumit cerc (familie, prieteni, colegi de serviciu) apar si replicile de genul “Aaaa, seamana mai mult cu tati!” sau “Dar nu seamana deloc cu tine!”. Genele nu sunt intotdeauna pe modelul “copy / paste”, prin urmare nu este nimic anormal ca mama sa fie o bruneta cu ochii caprui, iar bebelusul – blond cu ochii albastri. Insa, chiar si in mentalitatea omului modern, copilul trebuie sa semene cu mama. Daca vezi o astfel de situatie, incearca sa te abtii in a-I spune mamei ca puiul ei nu seamana deloc cu ea. Cu siguranta, a auzit deja de prea multe ori acest lucru!

3. “N-as putea sa ma intorc la job mai devreme de 2 ani. N-as putea sa stau departe de copilul meu”

Fiecare mama decide cand este momentul sa se intoarca la locul de munca in functie de mai multi factori: situatia finaciara, posibilitatea de a-si pierde locul de munca, dorinta de afi activa etc. Indiferent de motivul pentru care o face, nu judeca. Daca a ales sa se intoarca mai devreme de un an nu inseamna ca este o mama rea. La fel si daca a ales sa stea doi ani.

4. “Copilul meu nu plange atat de mult!”

Un alt exemplu in care comparatiile nu isi au rostul. In momentul in care un bebelus plange incontinuu, mama este suficient de stresata pentru ca nu reuseste sa-l linisteasca. Nu are nevoie sa auda o astfel de replica!

5. “Chiar ti-ai dorit o fetita / un baietel?”

Desi cei mai multi viitori parinti, in momentul in care sunt intrebati ce-si doresc “Baiat sau fata?”, spun ca nu conteaza sexul – “Sanatos sa fie!”, in sinea lor fiecare stie exact ce ar vrea sa aiba. Si, de multe ori, apare acea dezamagire cand baietelul dorit se dovedeste a fi fetita. Sau viceversa. Asta nu inseamna ca acel copil nu va fi iubit din toata inima. Insa nu e deloc elegant sa intrebi “Chiar ti-ai dorit o fetita / un baietel?”.

Care sunt intrebarile care te-au deranjat cel mai mult? Si ce raspunsuri ai dat?

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!