Sari la conținut

Anul școlar 2020-2021: Când și în ce condiții pot cere părinții zile libere plătite, pentru a sta cu copiii mici

Legislația dă posibilitatea părinților să primească zile libere plătite, pentru a sta cu copiii mici, în cazul închiderii pentru o perioadă limitată a școlilor, grădinițelor sau creșelor.

Autoritățile au venit în ajutorul părinților cu două acte normative, o lege și o ordonanță, fiecare dintre ele stabilind acordarea de zile libere părinților, în situația în care unitățile de învățământ vor fi închise.

Acordarea zilelor libere plătite pentru părinți, în situația suspendării cursurilor apare în două acte normative, respectiv Legea 19/2020 și Ordonanța de urgență 147/2020.

Legea 19/2020 stabilește că zilele libere se acordă în toate situațiile în care se decide suspendarea cursurilor sau închiderea temporară a unităților de învățământ, “ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente”. După cum apare în lege, măsura se aplică și “pe perioada vacanțelor școlare, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ și a unităților de educație antepreșcolară, ca urmare a stării de urgență”.

Ordonanța de urgență 147/2020 stabilește că liberele se acordă tot pentru supravegherea copiilor, dar în situația suspendării cursurilor față în față din cauza epidemiei de coronavirus. Prin urmare, ordonanța se aplică doar într-o singură situație (cea actuală, generată de epidemia de COVID-19), în timp ce legea are o plajă mai largă de aplicare.

Citește mai mult pe avocatnet.ro
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!