Sari la conținut

Camerele video de supraveghere, obligatorii în creșe și grădinițe

Introducerea camerelor video-audio de supraveghere ar putea deveni obligatorie în creșe și grădinițe, se arată într-un proiect legislativ, menit să prevină abuzurile asupra copiilor.

"Toate unitățile în care se oferă servicii de educație timpurie și funcționează în regim de creșă, unitate antepreșcolară și preșcolară din mediul privat sau de stat au obligația dotării incintei și sălilor de clasă cu camere de supraveghere video și audio", se arată în inițiativa legislativă. 
  
Inițiatorul consideră că există un gol legislativ și că trebuie intervenit, "pentru că au loc abuzuri asupra celor mici, dar ele nu pot fi probate decât prin improvizații ale părinților, care nu rezistă întotdeauna în fața instanțelor. și ce se întâmplă dacă părinții nu văd, nu suspectează sau nu pot dovedi astfel de lucruri?", a precizat deputatul Ovidiu Raetchi.
  
Pe de altă parte, accesul în timp real al părinților la camerele video ar putea transforma relația "de încredere" dintre dascăl și părinte într-una de "control și supraveghere", sunt de părere unii dascăli.
  
Deputatul Ovidiu Raetchi admite că această măsură va presupune eforturi suplimentare din partea grădinițelor, dar că acestea sunt justificate de siguranța suplimantara pentru copii. 

"E clar că numai filmarea probează o suspiciune de violență și e clar că numai filmarea poate descuraja persoanele (foarte puține, sper) dispuse să agreseze un copil. și atunci ce alegem? Ce e mai important? Avem dovada că există un fenomen de acest tip în grădinițe, nu e un moft iar eu am făcut acest proiect la solicitarea unor părinți aflați în această situație", a mai spus acesta. 
  
Multe creșe și grădinițe au deja camere video de supraveghere, însă accesul la filmări poate avea loc doar în urmă unor cereri întemeiate ale părinților.
Proiectul de lege conține și prevederi referitoare la securizarea înregistrărilor camerelor de supraveghere astfel încât la acestea să nu aibă acces decât părinții și autoritățile, în cazul în care se fac cercetări în legătură cu unele înregistrări. 
  
Rămâne de văzut dacă șic and proiectul de lege va fi adoptat.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!