Sari la conținut

Care este cea mai mare minciună pe care și-o spun mamele?

“Când vor crește, va fi mai ușor!”… De câte ori nu ți s-a spus acest lucru?! Că vor crește, vor învăța să comunice, să meargă, să vorbească, să mănânce singuri... Cred că nu există vreo femeie care să nu se simtă copleșită de tot ce înseamnă creșterea unui copil din prima zi și până la 18 ani, chiar și mai încolo. Și care să nu-și dorească să-i fie mai ușor. Și tu îți dorești același lucru. Însă, odată cu creșterea în vârstă a copiilor, nu va fi mai ușor. Din contră!

Când sunt bebeluși, îți faci griji pentru dezvoltarea lor: cât dorm, cât mănâncă, de câte ori se trezesc noaptea, respiră, nu respiră, colici, vaccinuri, răceli, pusee de febră, apoi diversificare, merge, nu merge, dar când va merge?! Urmează vorbitul, tantrumurile, alegerea grădiniței, alergiile, alimentația, timpul special pe care nu prea îl poți oferi, vacanțe. Și continuă cu școala, opționale, ore de înot, de balet, de karate, concursuri extrașcolare, haine, dulciuri consumate în exces, crize de personalitate. Nu mai vorbesc de adolescență! Și nici nu mai menționez ce se întâmplă după 18 ani încolo... Ai amețit deja?! Simți că nu mai poți și tot speri că va fi mai ușor?! Ar fi bine să nu te amăgești. Căci toate provocările din perioada 0 – 3 ani ți se vor părea floare la ureche în momentul în care vei ajunge la următoarea etapă. Știu, sună precum un clișeu: “Copiii mici – probleme mici. Copiii mari – probleme mari”. Dar este cât se poate de adevărat!

►Citește și Doza de fericire: 3 moduri pentru o administrare zilnică

“Când vor crește, va fi mai ușor!”… Te gândești la asta zi de zi. De câte ori cei mici urlă de nu se mai opresc fix în mijlocul magazinului ori când refuză orice fel nou de mâncare din diversificare. Ori când vei simți că nu mai poți cu temele! Și cei mici cresc, iar provocările cresc și ele direct proporțional cu vârsta lor. Și e firesc să fie așa! Însă nu trebuie să te întrebi cu ce-ai greșit atunci când lucrurile nu sunt deloc mai ușoare.

Asta nu înseamnă că trebuie să te transformi într-o pesimistă convinsă și să intri într-o depresie fără sfârșit. În momentul în care nu te vei mai concentra pe replica “Când vor crește, va fi mai ușor!”, abia atunci te vei bucura de viața de părinte. Fiecare noapte dormită cap-coadă va deveni cel mai frumos vis împlinit. Poți începe o zi cu îmbrățișări și cu o conexiune specială cu cei mici, dar, în același timp, să o închei cu două-trei accese de furie.

Pentru că viața de părinte este ca un montagne russe, cu suișuri și coborâri, cu urlete de bucurie sau de frică… Important este să profiți la maximum de toți acești ani!

Prin urmare, viața de părinte nu devine mai ușoară odată cu creșterea copiilor. Însă o poți trăi cu intensitate! Concentrează-te pe lucrurile frumoase, chiar și atunci când simți că nu mai poți.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!