Sari la conținut

Care este cel mai potrivit moment pentru vaccinul antigripal

Răceala şi gripa sunt probabil cuvintele cel mai des folosite în lunile cu “r”, motiv pentru care şi farmaciile sunt frecventate foarte des în această perioadă. Pentru a ne ţine, însă, cât mai departe de medicamente, specialiştii ne recomandă vaccinul antigripal, fie că suntem gravide, fie că suntem deja mămici (caz în care în mod categoric trebuie vaccinat şi copilul)

►Citeşte şi Vaccinarea antigripală în sarcină. Este permisă sau nu?
► Citeşte şi Care este diferenta dintre raceala si gripa la copii?

Dar care este cel mai potrivit moment pentru vaccinul antigripal

Dr. Katherine Crocker, de la Mailman School of Public Health din SUA, a precizat când este cel mai bine de făcut acest vaccin, având în vedere recomandările şi studiile efectuate până atunci. Aceasta a precizat că, ideal, vaccinul trebuie administrat în octombrie.

"În octombrie este perfect. Eu încep toate demersurile încă de la mijlocul lui septembrie, pentru a mă asigura că îl fac la timp", a precizat Dr. Katherine Crocker.

Declaraţia specialistului se potriveşte cu recomandările CDC (Centers for Disease Control and Prevention), care precizează că vaccinul trebuie administrat până la sfârşitul lui octombrie, scrie Curiosity. Totuşi, dacă uiţi, nu este o catastrofă. „Vaccinarea mai târzie poate fi în continuare benefică, iar vaccinările trebuie să fie oferite în tot sezonul rece, până în ianuarie sau chiar mai târziu”, precizează cei de la CDC.

Ideea este că gripa începe să se răspândească odată cu venirea sezonului rece, parţial pentru că virusul gripei are un strat protector care are nevoie de temperaturi mai mici pentru a rămâne intact. Ideal este să fii protejat de virus înaintea acestui eveniment şi durează circa două săptămâni  înainte ca organismul să îşi creeze proprii anticorpi. Copiii între 6 luni şi 8 ani au nevoie de două doze la un interval de 4 săptămâni, astfel că pot începe vaccinarea mai devreme.

De asemenea, există şi potenţialul ca vaccinul să fie administrat prea curând pentru a avea efectele dorite. Un studiu al cercetătorilor americani, de la Kaiser Permanente Vaccine Study Center and Division of Research, publicat recent în revista Clinical Infectious Diseases, a arătat că posibilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de gripă a crescut cu circa 16% pentru fiecare lună după vaccinare. Cu toate acestea, decât deloc, mai bine mai devreme sau chiar mai târziu.

Sursa

Sursa foto: Pixabay

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!