Sari la conținut

Sfaturile bunicilor. Ce poți aplica în parentingul modern

Noi ne creştem copiii diferit decât o făceau bunicii noştri. Nu există nicio îndoială aici. Stilul de viaţă este altul, oportunităţile şi dificultăţile la fel. Şi asta ne face să dăm deoparte, că învechite şi fără valoare, câteva dintre părerile lor de viaţă. Însă, dacă stăm să ne gândim mai bine, nu sunt lipsite de înţelepciune.

O casă curată este o casă fericită

De câte ori nu aţi auzit că nu este atât de important cât de curat este în casă?, mult mai bine este să îţi petreci timpul jucându-te cu copiii decât ştergând praful. Aşa că am aplicat asta până la nivelul că nu ne mai venea să intrăm în casă, nu mai aveam chef să gătim măcar o salată sau să ne jucăm, la o adică. Pentru că mizeria creează o stare de disconfort. Gândeşte-te cât de bine te simţi când te uiţi în jur şi vezi că totul este curat. Aşa că merită să investim în curăţenie – fie bani, fie timp – şi nu ne ajută cu nimic să o dăm cu totul la o parte. 

Principală calitate a unui soţ? Lipsa de încăpăţânare

Credem că trebuie să ne facă să râdem, să aducă venit în casă, să nu aibă vicii, să fie implicat în viaţa de familie şi tot aşa. Sunt multe la număr. Credem că trebuie să fie perfect. Dar nu este nimeni aşa, nici noi, cele care enumeram toate aceste doleanţe. Şi, atunci, de fapt principală calitate este lipsă de încăpăţânare, atenţia la opinia celuilalt. Când îl asculţi şi pe celălalt şi nu crezi că întotdeauna tu ştii cel mai bine şi ai dreptate, atunci ai şanse mari de a ajunge la o relaţie bună de familie.

Copiii sunt pe primul loc

În ultima vreme auzim din toate părţile voci care spun că să nu ne pierdem, să nu ne sacrificăm, să nu punem copiii pe primul loc. Dacă este vorba despre faptul că trebuie să ne mai gândim şi la noi din când în când atunci au dreptate. Dacă este vorba însă de luarea în calcul în primul rând a propriilor nevoi atunci este greşită. Mama pune întotdeauna siguranţa copilului pe primul loc. Şi în regnul animal este la fel. De altfel putem şi să nu vorbim despre copii, să vorbim despre orice – cum ai putea ajunge la vreun rezultat mulţumitor vreodată dacă pui în primul rând numai bunăstarea ta de moment?

Relaţiile sunt cel mai important lucru din lume

Căutăm să fim împliniţi pe plan profesional, căutam experienţe inedite, căutăm să fim la acelaşi nivel material cu cei din jur...şi asta ne mănâncă tot timpul. Însă fericirea, mulţumirea, nu vin de aici. Ele vin direct din relaţii, fie relaţii de familie, fie relaţii de prietenie. Aici ar trebui să se ducă energia noastră. De aici ne vine liniştea, chiar dacă material nu stăm aşa de grozav. Se pare însă că asta este o lecţie pe care foarte puţini dintre noi o acceptă.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!