Sari la conținut

Comportamentul părinților poate influența eliberarea oxitocinei la bebeluși

Oxitocina este un hormon deosebit de important, implicat în relațiile interpersonale, și crearea legăturilor emoționale între persoane.
Este un lucru știut faptul că nivelul de oxitocină secretat de proaspetele mămici poate influența comportamentul acestora și, implicit, legăturile emoționale dezvoltate cu bebelușii.

Un studiu recent realizat de oamenii de știință din cadrul Universității Virginia în colaborare cu Institutul de Cogniție Umană și Științe Cerebrale a evidențiat că modul în care oricare dintre părinții unui nou născut se comportă cu acesta, afectează în mod direct capacitatea de viitor a bebelușului de a elibera un nivel corespunzător de oxitocina și de a fi capabil să dezvolte ulterior relațiile emoționale sănătoase.

Copilăria reprezintă o perioadă foarte dinamică și maleabilă de dezvoltare postnatală pentru orice prichindel. Este perioada în care multe din funcțiile corpului se dezvoltă, se adaptează la mediul înconjurător și asigură ulterior tranziția catre adolescență și maturitate.
Dincolo de rolul decisiv pe care îl are mediul în care crește un bebeluș, un factor cel puțin la fel de important este modul în care acesta interacționează cu familia sau cu cei apropiați.

Citește și: Fericirea copilului tău depinde de afecțiunea pe care i-o oferi

"Este binecunoscut faptul că nivelul de Oxitocină din corp influențează în mod activ dezvoltarea socială și cognitivă timpurie" spune Tobias Grossmann, savant în cadrul Universității Virginia.

"Cu toate acestea, rolul studiului derulat de echipa noastră a avut rolul de a analiza gradul de inhibare sau facilitare a eliberării de oxitocină la cei mici, în funcție de comportamentul mamelor."

Oamenii de știință au observat mai multe perechi de mămici și bebelușii acestora, în vârstă de aproximativ cinci luni interacționând în mod liber, colectând ulterior mostre de salivă atât de la părinți, cât și de la bebeluși.
Probe de salivă au fost prelevate din nou după un an, cand bebelușii aveau aproximativ un an și jumătate.

Scopul experimentului a fost acela de a evidenția modul în care comportamentul emoțional al mamelor poate influența în mod direct dezvoltarea receptorilor de oxitocină la bebeluși responsabili cu secreția în timp a hormonului respectiv.

Citește și: De ce te poate duce un bebeluș în extaz? Explicații științifice

"În baza studiului efectuat, am descoperit că după interacțiunea directă dintre mamici și copii, saliva celor mici releva o expresie genetică foarte bună a receptorilor oxitocinei. Astfel, bebelușii dețineau un fond prielnic pentru eliberarea și stabilizarea oxitocinei, acțiune cu un rol semnificativ în dezvoltarea capacității acestora de a iniția și consolida în viitor relații cu alți oameni", explică Kathleen Krol, doctorand în cadrul Institutului de Cogniție Umană și Științe Cerebrale.

"Mai important de atât, am putut determina faptul că nivelul receptorilor de oxitocină din corpul bebelușilor influențează incisiv temperamentul acestora în viitor. La a doua analiză, un nivel scăzut al receptorilor de oxitocină din corpul bebelușilor s-a manifestat printr-o stare de agitație crescută a acestora și un nivel scăzut de cooperare cu părinții", spune Kathleen Krol.

Concluziile studiului realizat a exprimat în cele din urmă faptul că nu suntem numai rezultatul propriei configurații biologice și genetice, ci că mai degrabă, interacțiunile din copilărie - preponderent cele cu părinții - au un efect activ asupra modului în care creștem ulterior. Un grad sporit de afecțiune emoțională din partea părinților afectează dezvoltarea sistemului hormonal al bebelușilor și facilitează capacitatea acestora de a crea pe viitor relații sociale sau afective solide.

Sursa

Sursa foto
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!