Sari la conținut

Cum mâncăm de Paști, fără să ne îngrășăm

Știu că mâncarea de sărbători nu e o preocupare pentru toată lumea. Pentru unii Paștile sunt doar câteva zile libere și atât. Pentru alții însă, e prilej mare de sărbătoare. De întâlniri cu familia și cu prietenii. Așa că e imposibil să nu te gândești la câte bucate se vor perinda prin fața nasului timp de câteva zile. Din nou, pentru unii, niciun motiv de îngrjorare. Ce atâta caz pe tema mâncării? Facem și mâncăm. Sau primim și mâncăm. Că doar nu o fi știință până și mâncatul de Paști. Experiența arată că a devenit știință, devreme ce ambulanțele și farmaciile sunt cele mai solicitate în perioada sărbătorilor. Însă articolul meu de azi e mai mult pentru cei care au descoperit mâncatul sănătos și cu măsură. O parte din ei, clientele mele cu care sunt în consiliere. Deci cum mâncăm de Paști ca să nu ne îngrășăm (prea tare)?

Așadar, părerea mea e că cine preferă ambulanța și pastilele oricum nu va citi ce scriu eu aici. Și nici nu va citi ce scriu nici medicii nutrișioniști sau alți colegi ai mei. Ei se duc pe calea aceea, că le știu ei pe toate, mai bine decât noi. Pe de altă parte, nici eu nu o să vă spun azi ce să preparați, ca să fiți mai cu moț. Eu însămi mănânc tradițional de sărbători (fie Paști, fie Crăciun), iar copiii mei la fel. Nu reinventez roata bucatelor de Paști. Și nici nu o să mă auziți că vă spun să nu mâncați. Adică nu e stilul meu să recomand altora ce eu nu fac.

(...)

Întâi de toate: nu ne vom îngrășa dintr-o masă, așa cum nu vom slăbi dintr-o masă!

Cum mâncăm? Cu măsură!

Dacă stăm 3 zile și 3 nopți doar la masă, fără nicio altă activitate, da, ne vom îngrășa!

    Vestea bună e că la masa de Paști e mai simplu să nu te îngrași. Abundența de verdețuri ajută la prepararea ciorbei și a fripturii de miel, iar orice fel de carne poate fi însoțit de legume crude sau gătite.

    Pont: în funcție de meniu, planificați mesele și includeți mișcarea între ele. Ca să ajutați digestia și ca să mai variați activitățile.

Cum mâncăm de Paști - meniu

Mic dejun

Cafea cu lapte și o bucată de pască sau de cozonac. Sau din amândouă, dacă micșorați porția din fiecare.

    Dacă sunt preparate de casă, fără mult zahăr și grăsimi, pasca și cozonacul, consumate cu măsură, nu reprezintă un pericol atât de mare pentru siluetă.

E o alegere minunată, pentru dimineața devreme, când s-au trezit copiii (la 6, că doar e vacanță, nu?) și vă pregătiți să plecați la bunici. Până ieșiți pe ușă și ca să aveți energie să îi alergați mai cu spor, e cea mai bună opțiune.

Gustare 1 - în intervalul 10-11

Ați ajuns la destinație și masa e plină de aperitive. Tentația să îmbrățișați masa e mare. Ouă umplute, drob, salate și sălățici: icre, vinete, bouef, brânzeturi de toate felurile, paste de pește și alte pateuțe.

    Salatele și sălățicile și maioneza de la ouă sunt risc pentru siluetă, din cauza conținutului mare de grăsimi.

    Preparat specific acestei sărbători, drobul, gătit cu multe verdețuri și carne slabă, nu ar trebui să fie un pericol. Din nou, măsura face diferența.

Pont: umpleți o singură dată farfuria, nu de mai multe ori! Adică: ori mâncați felia de drob, alături de oul ciocnit, iar jumătate de farfurie va fi plină de verdețuri. Nu, salatele de mai sus nu intră la categoria verdețuri, aici intră: salata verde, spanacul, untișorul, leurda. Ori puneți pe farfurie câte o lingură din preparatele care vă plac. Și multe verdețuri.

    Ați înțeles, orice ați lua, să fie cu verde alături. De ce? Simplu, ca să ajute digestia și să preîntâmpine supraalimentarea.

(...)

Citește mai mult pe florinabadea.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!