Sari la conținut

Cum să ai o relaţie bună cu bona copilului tău

Să presupunem că ai reuşit, că ai găsit persoana potrivită în grijă căreia să îţi laşi copilul în grijă. Că îţi place de ea, copilul o iubeşte şi pare un om săritor, decent şi iubitor de copii, aşa cum nu credeai că se vor putea întâlni.

Desigur, îţi vei dori să o poţi păstra. Iar pentru asta trebuie să ai mare grijă la modul în care o tratezi. Şi nu este vorba aici numai de faptul că nu o chemi pe nepusă masă să stea cu copilul, ci numai conform unui program dinainte stabilit. Sau de faptul că poţi prelungi din când în când programul fără nicio plată în plus. Sau, adesea întâlnit, ţi se pare că ar mai putea şi să strângă prin casă, dacă tot este acolo şi pare să aibă nişte timp liber. 

Nu, aceste lucruri sunt de la sine înţeles că nu ar trebui făcute. Acum vom discuta de lucruri mai puţin grave şi totuşi cu un mare potenţial de a strica relaţia:

Spune clar ce aşteptări ai

Formulările de genul „după aceea puteţi face ce vă doriţi” duce adesea la dezamăgiri fără rost. Dacă vrei să pui acceptul pe ceva anume, cum ar fi ca copilul să petreacă mai mult timp în parc, atunci ar trebui să spui asta foarte clar. 

►Citește și Bona perfectă: o pisică are grijă de un bebeluș încă dinainte de a se naște

Nu te aştepta la miracole

Este posibil ca o bonă să aibă mai multă experienţă decât tine în ceea ce priveşte educarea copiilor. Cu toate acestea, nu înseamnă că în mâinile lor copiii vor deveni precum roboţii: este posibil ca şi cu bonă să nu mănânce la prânz, se mai pot împiedica şi juli etc.

Important este să ai încredere în ea că a făcut tot ceea ce este omeneşte posibil ca lucrurile să iasă bine.

Alte sarcini

Dacă ţi-ai dori ca bona să mai facă şi altceva prin casă în afară de a avea grijă de copil atunci ar trebui să discutaţi de la început şi să se reflecte şi în salariu ceea ce aţi stabilit. În general, ceea ce ţine de treburile casnice nu intră în sarcina bonei. Eventual ea poate să spele vasele din care a mâncat copilul şi să strângă jucăriile împrăştiate de acesta.

Program clar stabilit

"Du-l la culcare când îi este somn" este destul de vag şi s-ar putea să se întâmple cu totul altfel decât făceai tu lucrurile în general. Cel mai bine este să indici clar orele de somn şi orele de masă. Atunci când le stabileşti ţine cont şi de dorinţa copilului, dar şi de modul în care ai vrea să îţi petreci tu seara alături de copil şi de modul în care aţi vrea să arate programul vostru în weekend.

Disciplina

Atunci când stai mult cu un copil, fie că vrei, fie că nu vrei ajungi la metode de disciplinare. Şi este important ca părinţii şi bonă să folosească acelaşi tip de disciplinare. Aşa că acesta nu este un subiect care trebuie trecut cu vederea. Dacă unul dintre ei este mai permisiv atunci copilul va primi semnale diferite şi va deveni confuz şi mai greu de stăpânit.

Tu cum te înțelegi cu bona copilului?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!