Sari la conținut

Curăţenia de primăvară

Pentru că primăvara este momentul unor noi începuturi, curățenia se face și... în suflet. Cum? Iată gândurile mămicii-blogger Andreea Cacerovschi...

De obicei nu fac curăţenie generală, pentru că fac destulă curăţenie zilnic. Altfel nu am putea supravieţui la ce debandadă se face zilnic prin casă. Iar dacă într-una din zile mi se trezeşte pe creier piticul responsabil cu murdăria de pe geamuri, mă apuc în ziua aia să curăţ toate geamurile din casă şi nu mă las până nu sunt limpezi de juri că acolo nu e de fapt nici un geam. De altfel, curăţenia din casă o poţi compara cu cea din suflet. Dacă nu ştergi zilnic câte ceva sau nu arunci,rişti să se adune prea mult şi la un moment dat să ai atât de mult de muncă încât cazi în depresie. Rişti să aduni lucruri inutile, lucruri toxice, lucruri de care te-ai ataşat prea mult,deşi nu ar fi trebuit, lucruri care dor sau care nu te lasă să mergi mai departe. Unii se trezesc cu toate astea adunate de-a lungul timpului şi le stropesc cu alcool crezând că vor dispărea. Alţii încep să îşi verse deşeurile (frustrările) asupra altora crezând că aşa îşi eliberează conştiinţa. Alţii le adună claie peste grămadă până ce explodează şi se aruncă de pe clădiri. Alţii le transformă fără să vrea în fel de fel de boli, pentru că da, cred că suferinţa sufletului mai devreme sau mai târziu va aduce şi suferinţa trupului.

Cel mai uşor e să faci curăţenie atunci când îţi cunoşti casa. Când îţi ştii fiecare ungher şi de asemenea şi unealtă cu care să îl cureţi. Cel mai mult ajuta introspecţia, apoi pentru că nu poţi pur şi simplu să ştergi o amintire urâtă, să încerci să o înlocuieşti cu una frumoasă sau, şi mai bine, să construieşti alta. Ce te-a rănit şi nu mai face parte din viaţa ta, uită. Ce te-a rănit şi încă mai face parte din viaţa ta, iartă dacă este cazul,dacă nu, alungă. Nu te gândi să schimbi cumva ceva din exterior pentru că sunt slabe şanse să se schimbe,mai degrabă îţi schimbi tu atitudinea. Păstrează ce este clar şi curat, ce îţi face bine, ce te ajută să trăieşti şi să iubeşti şi să te bucuri de viaţă în simplitatea ei.Nu încerca să parfumezi dacă încă nu ai terminat de curăţat. Parfumul nu acoperă mirosul gunoiului.

(...)

Aruncă orice vină simţi,orice reproş îţi faci şi toate regretele! Nu îţi aduc nimic bun!Ca să îţi cureţi sufletul trebuie să îl iubeşti şi ca să îl iubeşti trebuie să îl cureţi... Iubeşte-l ca să îl poată iubi şi alţii. Iubeşte viaţa, iubeşte oamenii, însă nu îi lăsa să îşi lase prea multe amprente pe geamurile tale proaspăt şterse,nu îi lasa să se şteargă de noroi pe covoraşul sufletului tău, nu îi lasa să arunce praf în grădina ta cu flori abia îmbobocite, nu îi lasa să scuipe coji de seminţe pe pervazul de la care tu obişnuieşti să admiri cerul.
Apără-ţi sufletul, acesta este cu adevărat casa ta din care nu poţi ieşi decât o singură dată, la sfârşitul vieţii. Şi până atunci cred că vrei să îţi rămână în mare parte îngrijit şi curat.Fă curăţenie zilnic! Să fie zilnic primăvară!

Citește mai mult pe mamidetrei.wordpress.com

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!