Sari la conținut

De mâine, tati nu mai stă cu noi!

"Am decis cu soțul să divorțăm. Nu ne-am înșelat, nu au existat certuri mari între noi, pur și simplu ne-am îndepărtat și nu ne mai regăsim în cuplu. Cum fac să le spun copiilor? Ei își iubesc tatăl și ei nu știu că avem probleme. Mika are 5 ani și Mikaela 8 ani."

Primul gând care îmi trece prin minte când primesc astfel de mesaje este dacă și eu voi ajunge acolo. Mesajul este mult mai lung. Povestește cum s-au căsătorit după 2 ani de relație, cum s-au iubit foarte tare și cum au ajuns să nu-și mai vorbească decât ca doi colegi de apartament care au de crescut doi copii.

Fără să vreau mă întreb ce se întâmplă pe parcurs într-o relație și de ce nu îți dai seama la timp, cât să faci ceva să o salvezi. Mi se pare mie sau se renunță prea ușor?
Parcă e "mai simplă" o despărțire în care celălalt a înșelat sau a fost violent. Atunci știi clar motivul și "fugi" fără să te uiți în spate.
Dar când un cuplu se pierde pe drum, ce se poate face?

Sunt doar întrebări pe care mi le pun, da și de teama de a nu lăsa lucrurile să ajungă vreodată  acolo. Nimic nu dăinuie o veșnicie, chiar dacă ne dorim asta. Iubirea o avea și ea un "termen de expirare" la care dacă nu suntem atenți să îl reinoim, se strică, se degradează și nu prea mai ai ce să îi faci.
Când sunt doar doi într-un cuplu, lucrurile nu sunt așa complicate. Ce faci când există unul sau mai mulți copii?

Când aveam 12 ani, părinții mei au trecut printr-un impas și au stat despărțiți câteva luni. Mama (v-am mai spus că am avut o mamă înțeleaptă) a discutat mereu cu mine, mi-a povestit și s-a CONSULTAT că și cu o prietenă. Nu a lăsat pe umerii mei greul, nu eu am fost cea care a decis relația lor, dar m-a făcut parte din trăirile ei (atât cât era normal pentru un copil) și nu mi-a vorbit NICIODATĂ urât de tata, ba mă încuraja să am aceeași relație cu el ca și până atunci. (Despre cum ajung copiii MONEDĂ DE SCHIMB într-un divorț, vă scriu săptămâna viitoare).

Pregătește-ți copilul de separare sau divorț cu mult înainte să se întâmple!
Cea mai mare greșeală este să presupuneți că, copilul NU ȘTIE de voi.
Copiii știu tot ce se întâmplă cu mama și tatăl lor, încă de la o vârstă foarte fragedă.

Când apare un copil nu mai sunteți doar voi doi în relație și nu mai este doar despre voi.
Când doi adulți decid să se despartă trec printr-o lungă perioadă de discuții, negocieri și iar discuții. Au timp să se obișnuiască cu ideea, să vizualizeze cum vor fi singuri, să asimileze ceea ce se întâmplă.

Când copilul este doar...

(...)

Citește mai mult pe zanascutecel.ro

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!