Sari la conținut

Parotidita epidemica oreion

Generalitati

Oreionul este o infectie virala contagioasa care determina cresterea in volum, dureroasa a glandelor parotide (glande salivare situate intre ureche si mandibula).


Cauze

Oreionul este transmis atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta si de asemenea prin contactul cu obiecte recent contaminate cum ar fi servetele, batiste, pahare sau prin maini murdare.


Simptome

Virusul care produce oreionul patrunde in corp prin nas sau gat. Simptomele apar atunci cand virusul se multiplica si se raspandeste in creier si invelisurile lui, glande salivare (de obicei glandele parotide), pancreas, testicule ovare si alte zone ale corpului si cuprind:

- cresterea in volum, dureroasa, a uneia sau ambelor glande parotide; unul sau ambii obraji pot fi umflati, aproximativ 30-40% din cei infectati prezinta acest simptom care e considerat de catre multi un semn caracteristic pentru boala desi el poate aparea si in alte afectiuni

- febra cuprinsa intre 38-40 °C

- cefalee (dureri de cap), durere la nivelul urechii, senzatie de gat uscat si durere la inghitire sau deschiderea gurii

- durere resimtita atunci cand se consuma mancaruri sau bauturi acre cum ar fi sucuri sau citrice

- oboseala cu dureri musculare sau articulare

- lipsa poftei de mancare si varsaturi.

Aproximativ o treime din cei infectati nu au nici unul din aceste simptome, mai ales copiii sub 2 ani. Persoanele infectate pot raspandi virusul aproximativ 7-9 zile dupa ce simptomele apar. Perioada de incubatie (perioada dintre momentul infectarii si momentul aparitiei simptomelor) este de obicei de 16-18 zile desi poate fi si peste 25 de zile. In timpul evolutiei bolii pot apare complicatii ale caror simptome sunt redoarea cefei (rigiditatea cefei) sau cefalee severa (indica meningita), testicule crescute in volum, sensibile si dureroase (indica orhita – afectarea testicului), dureri abdominale difuze ce pot indica o pancreatita sau inflamatie a ovarului.


Profilaxie

Vaccinul impotriva oreionului face parte din triplul vaccin ROR care mai cuprinde vaccinul antirubeola si antirujeola. Beneficiile acestui vaccin depasesc cu mult riscurile sale. Pana nu de mult se credea ca acest vaccin produce autism (boala in care copilul are deficiente majore de comunicare, fiind izolat intr-o lume a sa), dar studii recente au demonstrat ca nu exista un asemenea risc. De asemenea riscul de reactii alergice asociate cu vaccinul antioreion este extrem de scazut. Daca se va efectua o calatorie intr-o tara in care oreionul este raspandit, este bine sa se verifice statusul imunitar al individului (daca persoana respectiva are anticorpi protectori impotriva virusului care produce oreionul)

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!