Sari la conținut

Drepturile viitoarelor mame

Pentru a beneficia de toate drepturile legale, potrivit OUG nr.96/2003, salariatele trebuie sa informeze in scris angajatorul despre starea lor si sa depuna actul medical doveditor.

Sa beneficieze de masuri de prevenire a expunerii la riscuri ce pot afecta sanatatea/securitatea salariatelor gravide/care au nascut recent/care alapteaza, in functie de evaluarea riscurilor specifice.

Sa se modifice, conform recomandarii medicului de familie/medicului de medicina muncii, orarul /conditiile de munca sau sa fie repartizate la alt loc de munca fara riscuri, fara diminuarea salariului, daca desfasoara munca numai in pozitie ortostatica,asezat sau in locuri care prezinta riscuri pentru sanatate.

Sa beneficieze de concediu si indemnizatie de risc maternal, in cazul in care nu este posibila modificarea conditiilor, max.120 zile, pe baza certificatului medical, in conditiile art.10 din OUG nr.96/2003.

Sa beneficieze de reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, fara diminuarea salariului, daca nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate.

Sa beneficieze de dispensa pentru consultatii prenatale, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru.

Sa beneficieze de doua pauze pentru alaptare (cate 1 ora fiecare) sau reducerea duratei normale a timpului de munca cu doua ore zilnic, fara diminuarea drepturilor salariale.

Salariatele gravide/care au nascut recent/care alapteaza nu pot fi obligate la munca de noapte sau munca cu caracter insalubru/greu de suportat; ele vor fi transferate la un alt loc de munca (de zi/salubru).

Contractul individual de munca al salariatei aflata in una din situatiile mentionate nu poate fi desfacut din initiativa angajatorului (inclusiv timp de 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate)

Sa fie informate in detaliu despre prevederile OUG nr.96/2003 si orice alte drepturi specifice.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • N.ANNASTASIA

    POT BENEFICIA DE INDEMNIZATIA MATERNALA 800RON DACA AM DOAR ONTRACT DE COLABORARE SAU DACA AM CARTE DE MUNCA DOAR PE ULTIMILE 8LUNI POT PLATII CAS PT LUNILE LIPSA DIRECT LA CIRCA FINANCIARA.PT A BENEFICIA DE INDEMNIZATIE?

  • ArtElla

    Sunt studenta in anul II de master si insarcinata in doua luni. Pot beneficia de indemnizatia maternala sub aceste conditii?

  • Rodica3

    daca angajatorul nu a platit datoriile la stat pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului

  • Dianad_ro

    am si eu o intrebare..si poatecineva stie raspunsulsi ma poate lamuri si pe mine...pot primi indemnizatia de800 ron pt copil daca am o norma de lucru pe cartea de munca de 4 ore? lucrez de 1 an si 2 luni.. va rog cine imi poate raspundei dont know.

  • Andreiutza83

    sunt angajata de anul trecut de pe 12 februarie 2007 iar in iunie am ramas insarcinata.pe 12 februarie 2008 fac un an de munca cu tot cu sarcina.am dreptul la cei 8 mil?

  • Lilosk

    sunt insarcinata in 7 saptamana iar in momentul in care o sa nasc o sa am pe cartea de munca 10 luni consecutiv, asta pentru ca nu mi s-a facut contractul decat dupa 2 luni in care practic am muncit degeaba, in acest caz pot plati CAS pe lunile lipsa pentru a benefecia de indemnizatia de crestere a copilului?? sau exista vreo metoda prin care pot obtine aceasta indemnizatie????

  • Iuly82

    Patronul meu nu vrea sa-mi mai dea banii pentru concediul postnatal. Mai are sa-mi dea banii pe luna mai si o saptamana din luna iunie dar refuza sa imi mai plateasca. Ce pot face ca sa imi iau banii de la el sau cum il pot da in judecata? Cui ma pot adresa? Va multumesc anticipat

  • Adem

    Catalin doar faptul ca ai coetmnat aici ai adus acel plus de valoare la cuvintele existente si chiar sunt super mai ales nebunia , sunt multi care fug de ea din frici) ai dat explicatia foarte buna Sa crezi ca poti .

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!