Sari la conținut

Este dovedit științific: legătura dintre mamă și fiică este mai puternică decât se crede

Se spune despre mamele de fetițe că li s-a oferit șansa să ia viața de la capăt, atunci când au devenit mame. Mai mult, mamele de fetițe susțin că este o legătură inexplicabilă între ele, uneori aproape telepatică. Ce spun oamenii de știință? Într-un studiu publicat în Journal of Neuroscience, este precizat negru pe alb că legătura mamă- fiică este mai puternică decât celelalte legături dintre părinți și copii, cel puțin din punct de vedere emoțional. 

Motivația care stă la baza acestei concluzii este aceea că, deși lăgăturile dintre tată și fiică, mamă și fiu sau tată și fiu au la bază fundații de dragoste extrem de solide, nu stau atât de bine la „capitolul empatie”. Și se pare că de vină ar fi chimia creierului.

Mama își poate imagina cel mai bine cum este să fie în piela ta.

Conform unui studiu efectuat în 2016 pe 35 de familii, acea parte din creier responsabilă cu reglarea emoțiilor este mult mai similară în cazul mamă-fiică, decât în cazul celorlalte legături părintești.

Cum se traduce totul? Se pare că mamele de fete înțeleg mult mai ușor prin ce trec fetițele lor, pentru că pot empatiza mult mai rapid, deci se pot pune în locul lor mult mai ușor.

De asemenea, studiul are implicații potențial utile atunci când vine vorba de înțelegerea bolilor de sănătate mintală. Principalul autor al studiului, Fumiko Hoeft, profesor de psihiatrie asociat la Universitatea San Francisco, California, a explicat că sistemul corticolimbic examinat este cel care joacă un rol foarte important în tulburările de dispoziție sau stări depresive.

Acest lucru face ca starea de sănătate mintală a mamelor să fie un bun predictor pentru fiice. Și, având în vedere că există rezultate bune pe partea de prevenire a depresiei, cunoașterea istoriei familiei poate fi extrem de utilă.

Deoarece studiul a fost primul care a folosit RMN-uri ale mai multor generații, pentru a compara structurile creierului, dr. Hoeft speră că cercetările ulterioare pot explora legătura cu alte afecțiuni ce țin de sănătate mintală, în moduri care ar putea fi benefice tuturor membrilor familiei.

“Anxietatea, autismul, dependența, schizofrenia, dislexia, etc. – practic tiparele din creierul nostru, moștenite de la mamă și de la tată, au un impact asupra tuturor acestor afecțiuni” a mai spus dr. Hoeft.

Deși baza de cercetare a fost mică, alte studii au explorat legătura profundă dintre mamă și fiica. Un studiu recent a constatat că mamele favorizează fiicele și tații favorizează fiii, din cauza tendinței de a împărtăși aceleași experiențe.

Un alt studiu a stabilit că legătura mamă-fiică rămâne mai puternică decât orice alt tip de relație de familie între generații, indiferent de schimbările care intervin pe parcursul vieții. Nu este surprinzător că mai multe cercetări au arătat că mamele și fiicele se influențează reciproc – în bine sau în rău – în moduri diferite față de alte relații.

Sursa

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!