Sari la conținut

Impartirea responsabilitatilor, intre cearta si solutii

Pot doi parinti care lucreaza sa imparta responsabilitatile familiale? Daca sunteti dispusi sa va faceti  timp sa vorbiti despre dorintele si nevoile fiecaruia si bineinteles si despre ale copilului, tineti cont si de sfaturile noastre.

Reconsidera-ti scopurile

Daca amandoi lucrati probabil ca vi se pare totul fara solutie. Cum poate face un cuplu in care ambii parteneri au cariere, sa isi mentina echilibrul si acasa cu atatea responsabilitati, pune masa, spala rufele, hraneste copiii, fa-le baie? Inainte sa raspunzi la aceasta intrebare gandeste-te foarte bine la ce vreti si la ce aveti nevoie amandoi. Mai repede decat sa faci o diviziune egala a muncii, incearca sa imparti responsabilitatile astfel incat ambii parteneri sa fiti multumiti.

Fa o lista cu sarcinile pe termen scurt

Care sunt responsabilitatile curente legate de casa. Fa o lista cu tot ceea ce ai de facut timp de o saptamana. Dupa aceea, compara lista cu cea facuta de partenerul tau. Ce parere aveti fiecare de lista facuta de celalat. Vrei sa schimbi ceva? Este vreo sarcina care iti displace in mod special? Acest exercitiu simplu va va lamuri multe lucruri. Nu fi surpinsa daca o lista e mult mai scurta decat cealalta. Avand listele in fata incercati sa redistribuiti responsabilitatile si sa ajungeti la un compromis.

Fa o lista cu ceea ce are copilul nevoie.

Incepeti sa vorbiti despre ”diviziunea muncii” chiar inainte de nasterea bebelusului. Fa o lista cu tot ceea ce presupune ingrijirea copilului, de la schimbarea scutecelor la alegerea gradinitei. Daca ai probleme la intocmirea listei, consulta-te cu prieteni sau rude care au devenit de curand parinti. Discutati despre cel mai bun mod in care va puteti imparti responsabilitatile. In primele zile dupa venirea bebelusului, din cauza ca mama petrece cea mai mare parte a timpului hranind bebelusul, tatal ajunge sa trebuiasca sa schimbe scutecele in momentul in care se intoarce de la serviciu. Nu pare cinstit, dar amandoi trebuie sa tineti cont de programul bebelusului mai mult decat de al vostru.

Distribuirea sarcinilor.

Un proaspat tatic se simte de multe ori neglijat si nesigur de noul sau rol. Daca simte ca nu are cu ce sa contribuie nu se va implica nici in treburile casnice. Toata lumea are de pierdut in aceasta situatie. O solutie ar putea fi: concediul de paternitate, mai ales ca este oarecum obligatoriu, prin lege. Folositi-va si de concediul pentru nastere care se acorda tatilor.

Renunta la traditionalism

Pentru a va repartiza cat mai eficient sarcinile, tu si partenerul va trebui sa aveti o discutie in care fiecare sa isi impartaseasca temerile, dorintele. E usor sa va asumati inca de la inceput rolurile traditionale, dar trebuie sa recunosteti ca acestea impun limite nedorite. Mama se va simti coplesita de responsabilitati iar tatal se va simti dat la o parte. Ca mama iti vei dori ca partenerul sa aiba un rol egal in cresterea copilului, pentru ca mai apoi sa te simti amenintata de intruziunea tatalui? Ca tata, doresti sa te implici dar nu stii cum sa o faci? Incercati sa discutati despre ce simtiti pentru a putea trece peste eventualele probleme. Chiar daca in familia ta sotul castiga mai mult, si in consecinta, are mai putine responsabilitati casnice si in ceea ce priveste cresterea copilului, este la fel de important sa va consultati asupra implicarii si sarcinilor fiecaruia.

In casa ta trebuie sa existe loc pentru doi “experti”

Mamele si tatii au moduri diferite de a privi felul in care trebuie crescut un copil, iar aceste diferente constituie un avantaj pentru copil. Mai repede decat sa iti critici partenerul in legatura cu modul in care imbraca bebelusul sau ii face baie, pur si simplu accepta si respecta acest stil. Daca partenerul te critica in continuu si eforturile tale nu par sa conteze, in mod normal, dorinta de a te implica si de a ajuta, scade.

Anticipeaza si comunica

Este extrem de important sa ii spui celuilalt ce doresti si de ce ai nevoie. Incearca sa te exprimi clar, fara sa invinuiesti. De exemplu, daca ai nevoie de ajutor, spune-i partenerului exact ce vrei ( Poti sa te joci cu bebelusul pentru ca eu sa pregatesc masa?), mai repede decat ceea ce simti pe moment (Chiar trebuie sa fac totul pe aici?). Daca va certati din cauza treburilor casnice, calmati-va, vorbiti si realizati care este adevarata problema dupa care puteti cauta solutii

Concepeti un program

Sunt atatea lucruri de facut atunci cand ai un bebelus in casa si daca mai pui si curatenia, spalatul vaselor, aspiratul… Cu toate astea, daca veti comunica eficient si va planificati actiunile, veti putea rezolva impreuna toate problemele.Ce iti place sa faci? Ce urasti sa faci? Esti o persoana matinala? O pasare de noapte? Stabilindu-va preferintele, puteti imparti si responsabilitatile: Unul din voi poate sa se ocupe de micul dejun al bebelusului iar celalalt de baia de seara. Sau incercati sa alternati zilele: Unul din voi va prepara cina si va face curatenie  luni, miercuri si vineri, celalalt marti, joi si sambata iar duminica faceti cu schimbul. Acelasi tip de program puteti sa il respectati si in ceea ce priveste trezirea in mijlocul noptii. Discutati daca vreti sa schimbati ceva. Programul trebuie sa fie flexibil. Cine a stat treaz toata noaptea? Mai poate acesta sa-si indeplineasca sarcinile de a doua zi? Hotarati cine are destula energie pentru a se ocupa de bebelus in ziua respectiva si puteti schimba zilele in care sunteti “de serviciu”. Cand iti vei asuma flexibilitatea programuului stabilit iti vei da seama cat de mult  se simplifica viata voastra.

Angajeaza pe cineva care sa te ajute

Este, intr-adevar un lux pe care putini si-l pot permite. Dar poti angaja pe cineva care sa-ti faca curatenie in casa o data pe saptamana sau o data pe luna. Vei observa diferenta. Decat sa cureti baia, poti sa-i citesti bebelusului sau sa te joci cu el sau sa petreci mai mult timp cu partenerul.

Profita de avantajele tehnologiei care te ajuta sa economisesti timp

Acum exista o serie intreaga de electrocasnice, gadget-uri si servicii care te ajuta sa ai mai mult timp pe care il poti petrece cu familia. Iata cateva exemple: Poti spala vasele in masina speciala, iti poti plati facturile prin internet, poti face cumparaturi de la magazine online. Cumpara o camera foto si vei putea trimite imagini cu familia ta  rapid oricui doresti.  

Coboara standardele

Casa ta nu e nevoie sa fie perfect curata toata saptamana. Multi parinti care au coborat standardele privind curatenia au devenit mai putin stresati. Stabileste cu partenerul un nivel minim de curatenie pe care il puteti tolera amandoi si ce puteti face pentru a-l mentine. Faceti curatenie in toata casa numai la sfarsitul saptamanii sau angajati o firma de specialitate sa o faca in locul vostru. Daca considerati ca va puteti mentine casa la standardele de curatenie dinaintea venirii bebelusului, va angajati intr-o batalie deja pierduta. Situatia se va inrautati pe masura ce copiii vor creste.

Rasplatiti-va

Daca va impartiti sarcinile, la sfarsitul zilei veti putea trece timp impreuna. Poti pune problema in urmatorul mod: “ Daca duci bebelusul in parc sambata dimineata, eu ma voi duce sa platesc facturile, si seara iesim in oras.”

Fiti constienti de avantajele pe care le presupune implicarea amandurora

Toata familia este avantajata atunci cand sarcinile sunt distribuite intre parinti. Daca amandoi au slujbe, barbatii se vor implica mai mult in cresterea copiilor, ceea ce va fi foarte bine pentru acestia, mai mult  acelasi sistem de impartire si asumare a responsabilitatilor il vor adopta si ei cand vor avea copii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!