Sari la conținut

Obligatia de intretinere

Art. 86. - Obligatia de întretinere exista între sot si sotie, parinti si copii, cel care înfiaza si înfiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si între celelalte persoane anume prevazute de lege. Are drept la întretinere numai acela care se afla în nevoie, neavând putinta unui câstig din munca, din cauza incapacitatii de a munci. Descendentul, cât timp este minor, are drept la întretinere, oricare ar fi pricina nevoii în care el se afla.            

Art. 87. - Sotul care a contribuit la întretinerea copilului celuilalt sot este obligat sa continue a da întretinere copilului, cât timp acesta este minor, însa numai daca parintii sai firesti au murit, sunt disparuti ori sunt în nevoie. Copilul va putea fi obligat sa dea întretinere celui care l-a întretinut timp de zece ani, astfel cum se arata în alineatul precedent.            

Art. 88. - Cel care a luat un copil pentru a-l creste, fara a întocmi formele cerute pentru înfiere, are obligatia sa-l întretina cât timp copilul este minor, însa numai daca parintii firesti au murit, sunt disparuti ori sunt în nevoie.            

Art. 89. - Întretinerea se datoreaza în ordinea urmatoare:
            a) sotii îsi datoreaza întretinere înaintea celorlalti obligati;

            b) descendentul este obligat la întretinere înaintea ascendentului, iar, daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepartat;

            c) cel care înfiaza este obligat la întretinere înaintea parintilor firesti;

            d) fratii si surorile îsi datoreaza întretinere dupa parinti, însa înaintea bunicilor. 
           

Art. 90. - În cazul în care mai multe dintre persoanele prevazute în Art. 89 sunt obligate sa întretina aceeasi persoana, ele vor contribui la plata întretinerii, proportional cu mijloacele ce au. Daca parintele are drept la întretinere de la mai multi copii, el poate, în caz de urgenta, sa porneasca actiunea numai împotriva unuia dintre ei. Cel care a platit întretinerea se poate întoarce împotriva celorlalti obligati pentru partea fiecaruia.            

Art. 91. - În cazul în care cel obligat în primul rând la întretinere nu are mijloace îndestulatoare pentru a acoperi nevoile celui ce o cere, instanta judecatoreasca va putea obliga pe celelalte persoane îndatorate la întretinere sa o completeze, în ordinea stabilita în Art. 89.            

Art. 92. - Când cel obligat nu poate presta, în acelasi timp, întretinere tuturor celor care sunt în drept sa i-o ceara, instanta judecatoreasca, tinând seama de nevoile fiecareia dintre aceste persoane, poate hotarî fie ca întretinerea sa se plateasca numai uneia dintre ele, fie ca întretinerea sa se împarta între mai multe sau toate persoanele îndreptatite sa o ceara. În acest caz instanta va hotarî, totodata, modul în care se va împarti întretinerea între persoanele care urmeaza a o primi.            

Art. 93. - Obligatia de întretinere se executa în natura sau prin plata unor pensii în bani. Instanta judecatoreasca va stabili felul si modalitatile executarii, tinând seama de împrejurari.            

Art. 94. - Întretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
            Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de întretinere sau hotarî încetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da întretinerea sau nevoia celui ce o primeste.

            Când întretinerea este datorata de parinte sau de cel care înfiaza, ea se stabileste pâna la o patrime din câstigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii. 
           

Art. 95. - Obligatia de întretinere se stinge, în afara de cazul prevazut în Art. 96, prin moartea debitorului sau a celui îndreptatit la pensia de întretinere.            

Art. 96. - Mostenitorul persoanei care a fost obligata la întretinerea unui minor sau care i-a dat întretinerea fara a avea obligatia legala este tinut, în masura valorii bunurilor mostenite, sa continue întretinerea, daca parintii minorului au murit, sunt disparuti sau sunt în nevoie, însa numai cât timp cel întretinut este minor.
            În cazul în care sunt mai multi mostenitori, obligatia este solidara, fiecare dintre ei contribuind proportional cu valoarea bunurilor mostenite.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!