Sari la conținut

Parintii dupa 40 de ani

Societatea se confrunta cu un fenomen din ce in ce mai des intalnit: maternitatea dupa 40 de ani. Sociologul Herve Levilain analizeaza acest fenomen, cu multiple implicatii.

Se poate spune ca exista un fenomen al maternitatii tarzii? Ce particularitati au familiile care devin parinti dupa 40 de ani?

Herve Levilain: In primul rand trebuie spus ca sarcinile dupa 40 de ani erau o raritate inainte de mijlocul secolului XX. Modelul de familie, pe scara larga, era acela al nasterii primului copil inainte de 30 de ani. La 40 de ani femeile aduceau pe lume cel de al 4-lea, al 6-lea copil. In anii '70, dupa apariția pilulelor oamenii au avut posibilitatea de a planifica dupa dorinta si dupa ritmul lor de viata venirea pe lume a primului copil si numarul acestora. Modelul familiei mari, cu 3-4 copiii, frecvent inainte a disparut rapid, iar numarul copiilor nascuti dupa 40 de ani a scazut rapid. Dar in anii '80, a existat o revenire treptata a sarcinilor tarziu, dar din motive diferite. Astazi, 5% din femeile cu varsta de 40 ani si peste fac copii, spre deosebire de 2,2% în 1991.

Care sunt mai exact motivele acestor modificari?

Herve Levilain: Motivele sunt multe și variate. Aparent femeile spun ca pana la 40 de ani isi traiesc viata si isi consolideaza cariera. Eu cred ca asta este un clișeu. Principala motivație pentru care primul copil vine mai tarziu este determinat de faptul ca oamenii întârzie sa traiasca impreuna. O femeie, pentru a face un copil are nevoie de o relatie stabila, de un cuplu adevarat, de "persoana potrivita" ... Iar asta presupune ceva mai mult timp! Pe de alta parte oamenii vor sa se bucure de viata, de viata impreuna inainte de aduce pe lume un copil, ceea ce - trebuie sa recunoastem este marea aventura a familiei. Cariera este, de asemenea, un motiv pentru acest fenomen al primului copil dupa 35 de ani. Si barbatii si femeile (mai ales ele in ultima perioada, cand si-au castigat locul si rolul in societate), vor succesul profesional, inainte de succesul familiei. Apoi nu mai exista presiunea familiei mari. Mai exista un fenomen. Il numesc: familia a doua. Sunt si babati si femei care au deja un copil facut la tinerete ca sa spun asa, apoi viata isi modifica cursul iar in jurul varstei de 40 de ani pun pe picioare, cu avantajele maturitatii a doua familie. Diferentele de varsta dintre parteneri sunt deseori mari, un barbat care are copii incepe o relatie cu o femeie mai tanara care nu a avut copii si, evident ca acestia apar. Si avem parinti - babati la 45, 50 de ani.
 


Care sunt dificultatile parintilor.... maturi?

Herve Levilain: Societatea nu mai are probleme cu aceste cupluri care fac copii la 40 de ani. Acum 30-40 de ani era o problema. Acum nu mai este. Nu stiu daca sunt in primul rand dificultati sau avantaje. Un cuplu matur are posibilitatea de a oferi mai mult copilului decat o poate face un cuplu tanar. sa cresti un copil este o investitie serioasa. Cred ca este in primul rand un avanatj...

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!