Sari la conținut

Părinții vor avea zile libere de la serviciu, când autoritățile închid școlile

Senatul a adoptat un proiect care prevede acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decise de către autorități. Propunerea îi vizează atât angajații pe de la stat, cât și pe cei din mediul privat, care au copii de până la 12 ani.
 
"Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competențe cu atribuții în domeniu. 
  
Propunerea acordă dreptul unuia dintre părinți de a sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilități. În situația familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelui care este și tutorele legal al copilului", se arată în expunerea de motive a proiectului depus la Camera Deputaților.
  
 Cum se vor acorda zilele libere?

  
Potrivit proiectului, zilele libere se acordă pe baza unei declarații pe proprie răspundere, semnată de către ambii părinți, respectiv de către tutorele legal în cazul familiei monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioadă când autoritățile decid să închidă școlile.

"Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător al unei zile lucrătoare", mai este precizat în expunerea de motive.
 
 Atenție! În cazul în care, în urma unor verificări se constată că ambii părinți au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de zile libere.
  
Pentru a fi adoptat, trebuie ca proiectul de lege mai trebuie să treacă de Camera Deputaților și să primească avizul Președintelui.
 
 

Articole relationate
De ce devin copiii agresivi?

De ce devin copiii agresivi?

Uneori copiii devin agresivi, dar de ce? Mulți părinți se întreabă de ce copiii lor sunt atât de agresivi. Violența la unii copii devine din ce în ce mai frecventă...

Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!