Sari la conținut

Pierderea parului dupa sarcina

In timpul sarcinii parul femeilor este plin de viata si stralucitor, dar dupa nastere incepe drama. Dupa nastere parul cade intr-un mod alarmant.
 
Pierderea parului dupa sarcinii este unul din elementele caracteristice acestei perioade de care nu scapa aproape nimeni. Exista situatii in care apar zone, care pot merge pana la dimensiunea unei monede, care sunt aproape chele. Nu dispera! Este doar o etapa, parul isi revine complet in circa doua-trei luni dupa sarcina, iar parul pierdut se regenereaza.

Medicii numesc aceasta perioada telogen effluvium. Telogen este denumirea medicala pentru caderea masiva a parului si care este unul din simptomele tipice dupa sarcina, infectii puternice sau interventii chirurgicale majore. Telogen effluvium incepe la trei-sase saptamani dupa nastere, iar unele femei pot observa ca pierd pumni de par in timpul acestei etape. Cea mai mare parte din parul pierdut se regenereaza, dar in final este cu 10 la suta mai putin decat era inainte de sarcina.

Care sunt cauzele acestui fenomen

Hormonii: de-a lungul sarcinii, femeile trec prin fluctuatii semnificative ale nivelului hormonilor, acesta fiind un factor care contribuie la pierderea parului.
Stresul fizic: nasterea si sarcina este un stres fizic major pentru femeie.
Epuizarea: este posibil ca efortul organismului de a duce sarcina la termen si de a naste sa fie epuizant, aceasta fiind a treilea cauza posibila care poate duce la pierderea masiva a parului.

Recuperarea podoabei capilare se realizeaza in 6-12 luni dupa nastere. Procesul de pierdere masiva a parului trebuie sa inceteze la 3-4 luni dupa nastere, urmeaza o perioada de liniste, dupa care incepe procesul de regenerare.

Ce poti face?

Ingrijeste-ti parul cu maxima atentie. Piaptana-l si perie-l cu multa blandete. Caderea parului are drept cauza fizica slabirea foliculilor in care se afla radacina acestora, deci este o pierdere mecanica. Tine-ti parul legat usor, daca ai parul lung, cel mai  bine in coada impletita, fara sa strangi.
Mentine un regim alimentar sanatos, bogat in fructe si legume.
Combate stresul.
Bea multa apa.
Evita tratamentele care implica caldura pentru parul tau, evita sa-l vopsesti.
Ia suplimente de vitamine, la recomandarea medicului si numai daca caderea parului este masiva poti lua o serie de medicamente care sa incetineasca procesul.
Tunde-ti parul. Deseori este aceasta opreste brusc caderea parului.

Citeste si: Ingrijirea parului dupa nastere
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!