Sari la conținut

Probleme în cuplu: Cu ce fraze poţi sparge liniştea, atunci când între tine şi soţ s-a lăsat o tăcere apăsătoare

Problemele din căsnicie sunt adesea un subiect tabu. Nu mergi la magazin şi îi spui vânzătoarei că ai probleme cu soţul tău, iar de cele mai multe ori nu îţi mai suni nici mama şi nici pe cea mai bună prietenă să te plângi, din teama de a fi judecată şi din credinţa că sentimentele negative dispar cu atât mai repede, cu cât încerci să le dai uitării şi să nu mai vorbeşti despre ele.

 

Din păcate, această atitudine nu este deloc sănătoasă, cu atât mai mult cu cât se manifestă şi faţă de partener. A încerca să eviţi dialogul, atunci când acesta ar trebui să facă referire la problemele din cuplu, nu reprezintă decât un drum sigur către un sfârşit. O familie în care nu există conflicte nu este o familie solidă, ci, dimpotrivă, sănătatea unei familie se manifestă, adesea, prin conflicte discutate şi rezolvate. Dacă se întâmplă ca uneori să avem discuţii şi cu propria persoană, să nu ştim dacă este bine sau nu cum procedăm, să purtăm dialoguri imaginare cu noi însene, cum ar putea fi posibil ca între soţi relaţia să fie perfectă? Să fie amândoi pe aceeaşi lungime de undă, să gândească şi să se comporte perfect? Ei bine, astfel de relaţii nu există , dar pot exista relaţii sănătoase, în care problemele şi sentimente se pun pe tavă şi se discută până la rezolvarea lor.

Cu ce fraze poţi sparge liniştea, atunci când între tine şi soţ s-a lăsat o tăcere apăsătoare?

Nu prea am mai vorbit în ultimul timp. Mă simt… (completaţi aici)… şi nu ştiu cum să rezolv problema.

Putem vorbi puţin? Ştiu că am fost cam tăcută în ultima vreme, nu ştiu nici măcar de ce sau ce simt, dar dacă îmi dai voie, aş putea încerca să explic…

Nu ştiu ce se întâmplă între noi, dar cred că nu am mai vorbit de x zile. Ai timp să vorbim acum? Sau când poţi…

Mi-e dor de tine. Nu ştiu exact de ce nu ne vorbim… Am vrut să te întreb, dar mi-a fost teamă că vei da vina pe mine… Mi-e dor de tine.

Adesea, partenerii refuză să îşi mai vorbească deoarece le este teamă de cuvintele pe care le-ar putea auzi. Ce se întâmplă dacă vorbesc şi se ceartă iar? De data aceasta şi mai urât? Ce se întâmplă dacă îi spun partenerului ce mă deranjează şi lui nici măcar nu îi pasă? – acestea sunt impedimente în calea unei comunicări normale. Deschide-ţi inima în faţa partenerului tău. Amintiţi-vă că sunteţi împreună pentru că vă iubiţi şi e normal să vă rezolvaţi împreună conflictele.

► Citeşte şi Ce este „sărutul morţii” într-o relaţie. Opt semne care pot prevesti divorţul

Fraze prin care să îţi exprimi temerile:

Ştiu că nu sunt cel mai bun comunicator, dar liniştea nu poate fi bună. Nu vreau să mă cert cu tine, vreau să rezolvăm problema…

Ştiu că tot încercăm să ne rezolvăm problemele şi tot eşuăm. Dar liniştea aceasta mă omoară… ne omoară încet şi trebuie să încetăm.

Ştiu că nu am mai vorbit de câteva zile şi am senzaţia că, în loc să jucăm în aceeaşi echipă, suntem în tabere adverse. Şi nu îmi place deloc acest lucru…Aş vrea să ne rezolvăm problemele, cu toate că niciunul dintre noi nu ştie de unde să înceapă.

Nu vreau să te simţi atacat, pentru că nu e aşa. Este şi vina mea în toată această problemă, dar aş vrea să vorbim şi de undeva trebuie să începem. Relaţia noastră e foarte importantă pentru mine ca să renunţ la ea. Aşa că vreau să lupt.

Acum, că ai reuşit să spargi liniştea, discutaţi în continuare cu calm şi ţineţi-vă de mână în lupta cu problemele pe care le aveţi. Mult succes!

Sursa foto: Free pik

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!